MERSİN - Mersin Uluslararası Limanı İşletmeciliği A.Ş. (MIP)`de taşeron firmalarla işçiler arasındaki sorun bitmek bilmiyor. Önceki gün mesai saatini tamamlayan liman işçileri, A Giriş kapısı önünde bir araya gelerek, saat 12.00`da vardiya değişiminden gelecek işçi arkadaşlarını beklediler. Bekleyiş sırasında işçiler sık sık \"Atılan işçiler geri alınsın\", \"İşçilerin birliği sermayeyi yenecek\", \"İşçiye uzanan eller kırılsın\" ve \"Vur vur inlesin M.I.P dinlesin\" sloganlarını attılar. Yarım saat süren bekleyişin ardından yaklaşık 350 işçi liman A kapısında bir araya geldi.

 

Öte yandan Liman`ın A Giriş Kapısı önünü emniyet güçleri, çevik kuvvet polisleri ve TOMA`larla kapatarak yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekiciydi.

 

\"MIP emeğe ihanet ediyor\"
İşçiler adına açıklama yapan Liman-İş Sendikası Mersin Şube İdari Sekreteri Ürfet Deveci, işverenle sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını hatırlattı.

 

İşverenin bu süreci iyi niyetli kullanmamakta ısrarcı olduğunu ve bu süreçte 22 iş arkadaşlarının iş akdini haksız yere hiçbir sebep göstermeksizin feshettiğini öne süren Deveci, \"Bundan şu anlaşılıyor; işveren toplu sözleşmeyi çıkmaza sürüklemek istiyor. Bizler 21 günlük yasal süreci işimizin başında özverili bir şekilde yapmaktayız ve yapmaya da devam edeceğiz. Ayrıca işveren kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor. Geçen hafta Pazar günü atapolu kullanarak alın terimizle kazandığımız ekmeğimizi elimizden almaya çalışmıştır. Halen içeride MIP bünyesine ait 15 çekici ve dorsesi hazırda bekletilmektedir. Taşerona ait 25 araç çalıştırılmakta ve 15 araç da hazırda bekletilmektedir. Bunun karşılığında büyük ücretler ödenmektedir. Bunun neticesinde ekmeğine sahip çıkmaya çalışan bizlerden 22 arkadaşımızı işten atmışlardır. Ayrıca valilik makamına ve emniyet güçlerine bizlerin çalışmadığını, bizlerin makinelere zarar verdiğimizi ve işimizi aksattığımızı söyleyerek şikayette bulunmuştur. Sadece 6 aylık adaletsiz ücret dağılımını düzeltilmesi talebimize gözdağı vermek istemektedir. Bu olayların tek sorumlusu da emeğin karşılığını vermektense, emeğe ihanet eden MIP yönetimidir\" ifadelerini kullandı.

 

\"İşimize asla ihanet etmedik\"
MIP yönetiminin 22 işçiyi işten atmasındaki asıl amacının toplu sözleşmeyi çıkmaza sürüklemek olduğunu iddia eden Deveci, \"MIP yönetimi kendi bünyesi altında iş yapan taşeronlardaki kanunsuz çalışmalara göz yumarak vergi kaçırmalarını usulsüz insan gücü kullanmalarını sorgulamıyor. Ekmeğine sahip çıkan işine ihanet etmeyen işçileri işten çıkarıyor\" diye konuştu.

 

MIP yönetiminin daha önce taşeronda çalışanları kendi bünyesine alarak örgütlü çalışanların birlik ve beraberliğini dağıtmaya yönelik çabaları boşa çıktığı için şimdi de kendi bünyesinde çalışanları taşeron firmalara vermeye çalıştığını ileri süren Deveci, açıklamasını şöyle sürdürdü: \"Sendikal örgütlülüğümüzün amacı; bu işçilerle oynanmasını engellemek ve çalışan arkadaşlarımızın emeklerini ve helal kazançlarını güler yüzle evlerine götürmelerini sağlamaktır. Örgütlenmiş MIP bünyesinde bin 600 kişinin emeğini savunduğu için yaptığı mücadelenin faturasını 22 arkadaşımıza kesmesi çok manidardır. MIP yönetimi bizlere her türlü zararı verebilir ancak biz Mersin Limanına zarar gelmemesi için elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Asla ihanet içinde olmadık. Ancak eğer iş ahlakı yasası bütün bunlara göz yumuyorsa ve MIP yönetimi yalan söyleyerek bizleri mağdur ediyorsa bin 600 kişi olarak bunların vicdanlarında şüphe duyuyor ve bunları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.\" (Osman Öksüz - İLKHA)