Covid-19 salgını tedbirler kapsamında sadece paket ve gel-al servisi yapan yeme-içme sektörü çok zor günlerden geçiyor.

Kiralarını dahi ödeyemediklerini ve borçla geçindiklerini ifade eden esnaf, “artık dayanacak gücümüz kalmadı.” diyerek müşteri kısıtlamasının kaldırılmasını istiyor.

Çok zor durumda olduklarını belirten esnaf, yetkililerden destek isteyerek kısıtlamaların kaldırılmasını bekliyor.

Kısıtlamalardan yeme-içme sektörünün büyük bir oranda olumsuz etkilendiğini ve işlerinin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken esnaf, toplu taşıma araçları başta olmak üzere AVM'lerdeki, kayak merkezleri ile çarşı ve pazarlardaki kalabalıkların göz önüne alınmasını, Covid-19 salgının faturasının da sadece esnafa kesilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Covid-19 kurallarını dikkate alarak iş yerlerinde müşteri kabul etmek istediklerini belirten esnaf, yeme içme sektörü işletmecilerinin artık dayanacak gücünün kalmadığını ve durumun bu şekilde devam etmesi halinde kapılarına kilit vuracaklarını belirtiyor.

Uğur Çeteci

“Kısıtlamalar her alanda eşit uygulansın”

Lokanta ve restoranlarda denetimlerin arttırılıp HES kodu talep edilmesi gibi yöntemlerle müşterinin oturarak hizmet almasının sağlanmasını talep eden Uğur Çeteci, yürürlükteki bu uygulamadan mağdur olduklarını ifade etti.

“Sanki virüsün kaynağı bizmişiz gibi sadece müşteri kısıtlamasının bize uygulanması çok yanlış” diyen Çeteci, dükkan kirası başta olmak üzere tüm giderlerini ödemekte zorlandıklarına dikkat çekti.

Çeteci, “AVM'lerde insanlar kalabalık halinde geziyor. Aynı şekilde toplu taşımalarda insanlar geziyor. Oysa iş yerimizde zaten tüm kurallara dikkat ediyorduk, temizliğe önem veriyorduk. Bunları devamlı yaparız, yarı kapasiteyle müşteri alırız. Müşterinin HES kodu ile girişi olsun. Her masaya iki tane müşteriden fazla oturmasın ve çay servisini kaldırırız. Klimaları zaten açmıyorduk. Gereken tüm önlemlerin hepsini alıyorduk. Artık bir an önce müşteri kabul etmek istiyoruz. Bu şekilde müşteri gelmiyor. Özellikle ailesiyle gelenler için bu kısıtlama mağduriyete neden oluyor.” dedi.

Mehmet Şeker

“Sadece lokantada mı problem oluyor?”

Kısıtlamanın sadece belli sektörleri kapsamasına tepki gösteren Mehmet Şeker de, “Sadece paket ve gel-al yöntemi yeterli olmuyor. Otobüsler, taksiler ve giyimciler yani her taraf tıklım tıklım. Müşteri de bu durumdan şikayetçi oluyor. ‘Zaten her yerde beraberiz. Neden lokantaya gelince ayrıyız’ diyorlar.  Masaların arası iki metre açık olsun veya diğer tedbirleri alabiliriz. Zaten iki yabancı kişi aynı masada birlikte yemek yemiyor. Bu konuda bir esneklik getirilmesini istiyoruz. Lokantaya gelen müşteriler de zaten gün boyu birlikteler. Sadece lokantada mı problem oluyor? Hiçbir ödememizi yapamıyoruz ve bize yeteri kadar destek alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ali Demir

“Artık dayanacak gücümüz kalmadı”

Müşteri kısıtlamasının yeme-içme sektörünü çok olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ali Demir ise, “Hiç iş yok. Paket servis de yok. İş yerimiz çarşının içinde olduğundan paket servisi yok. Bir an önce biz de bir esneklik istiyoruz. Örneğin bir işyerinde 10 masa varsa 5 tane masa açık kalsın ve müşteriler yan yana oturmasın. Buna benzer tedbirler ile müşteri kısıtlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü bu şekilde esnaf mağdur oluyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.” şeklinde konuştu.

Hasan Polat

“Kiramızı bile ödeyemiyoruz”

Artık Covid-19 kurallarını dikkate alarak müşteri kabulüne geçilmesi gerektiğini belirten Hasan Polat da şunları söyledi:

“Hem içeride hem de dışarıda yemek yenilmesine izin verilmiyor. Bu şekilde de müşteri gelmiyor. Bu konuda artık bir adım atılması lazım. Bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. HES kodu uygulaması başta olmak üzere her türlü tedbirimizi alırız. Zaten her türlü tedbirimizi alıyorduk. Eğer müşteri kabulü bir an önce başlarsa bizim içinde iyi olur. Çünkü kiramızı bile ödeyemiyoruz. Bayağı sıkıntı yaşıyoruz ve çok mağdur durumdayız.”

Müşterilerden Mehmet Şahan da Covid-19 salgınına yönelik alınan tüm tedbirlere karşı olmadıklarını ancak lokanta ve restoranlara müşteri alınmamasından dolayı hem işletmecilerin hem de halkın ciddi manada mağdur olduğunu söyledi. (İLKHA)