Budapeşte’deki Askerî Tarih Müzesinde törenle karşılanan Bakan Akar, Benko ile başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçti.

Görüşmelerin son derece yapıcı ve verimli olduğunu belirten Akar, savunma ve güvenlik konuları başta olmak üzere tüm konuları bir kez daha gözden geçirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Savunma sanayii dâhil, ikili askerî iş birliği alanlarında yapılabilecekleri ele aldıklarını aktaran Akar, yapıcı şekilde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Akar, "Her zaman gerçek bir dost ve müttefik olarak gördüğümüz Macaristan ile savunma ve güvenlik konularında çok hızlı ilerleme kaydedebileceğimizi ifade etmek istiyorum. İkili ilişkilerin yanı sıra NATO, Avrupa Birliği savunma ve güvenlik konuları ile Ege, Balkanlar, Azerbaycan, Libya ve Afganistan konularında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk." dedi.

Bu konularda Türkiye’nin görüş ve tutumlarını açık şekilde paylaşma fırsatı bulduğunu belirten Akar, "Karşılıklı iş birliğimizin, beraber çalışmamızın sadece Macaristan ve Türkiye için değil, aynı zamanda NATO ve AB’nin güvenlik konularındaki çalışmalarına çok önemli katkılar sağlayacağının da altını çizmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Karşılıklı eğitim, personel değişimi ve tatbikatların iki ülke arasındaki askerî iş birliği konularının başında yer alacağını dile getiren Bakan Akar, Macaristan Başkanı Orban ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iki ülke arasındaki ilişkilerde çizilen bir çerçevenin olduğunu hatırlattı ve şunları ekledi:

Bu çerçeve içinde bizim savunma iş birliği konularını gerçekleştirmemiz gerçekten çok kolay olmaktadır. Savunma ve güvenlik konusunda iki ülke arasındaki iş birliği iradesi çok açık ve net. Bu siyasi iradeye bağlı olarak askerler arasındaki görüşmelerle teknik ve operasyonel konuların bir an önce ilerlemesi mümkün olacaktır. Bu çerçevede askerî diyalog toplantılarına önem veriyoruz. Coronavirus salgını nedeniyle askerî diyalog toplantılarımızı geçen sene yüz yüze yapmak mümkün olmadı. Uzaktan görüntülü görüşme ile bu toplantılar gerçekleştirildi. Bunun en kısa zamanda tekrarlanmasını, bu yıl da söz konusu görüşmelerin yapılmasını arzu ediyoruz. Bunun çok faydalı olacağını değerlendiriyorum.

"Avrupa Birliği bizim stratejik hedefimiz. Bunun herkes tarafından görülmesi, bilinmesi lazım." diyen Akar, "NATO çerçevesinde de tarihî perspektif içinde de Macaristan ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Bizim için çok önemli, anlamlı." diye belirtti.

Önümüzdeki dönemde, alınan kararlar çerçevesinde iki ülke ilişkilerinin daha da gelişeceğini belirten Akar, "İki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konusundaki iş birliğinin sadece iki ülke için değil başta Avrupa ve NATO olmak üzere tüm bölge ve Avrupa için de önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)