ANTALYA - Kongre öncesinde Türkiye`de akciğer nakil programlarının gelişmesi ile ilgili bilgi veren Türk Toraks Derneği Akciğer Nakli Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, \"Vücudumuzdaki her hücre işini yapabilmek için oksijene ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç temel solunum organımız olan akciğerler tarafından karşılanır. Akciğerler nefes aldığımızda havadaki oksijeni içerir, vücutta açığa çıkan karbondioksiti de dışarı taşır. Bu olayın sürekli olarak yapılması gerekir, çünkü organizma için çok önemli bir madde olan oksijenin vücutta herhangi bir deposu yoktur. Çeşitli nedenlerden dolayı hasar gören akciğerler bu döngüyü sağlayamazlar. Kişinin hayatını devam ettirebilmesi için, tedaviyle düzelemeyecek kadar ileri derecede hasar gören akciğerlerin yerine sağlıklı akciğer nakledilmesi gerekir\" dedi.
Hangi hastalıklarda akciğer nakli gerekiyor?
Akciğer nakli, son dönem akciğer hastalıklarının tedavisinde tek çare olduğunu ifade eden, Yıldızeli, \"Nakil yapılamaması durumunda bu hastaların kaybedilmesi kaçınılmazdır. Bir başka deyişle, son dönem akciğer hastalığı olan ve 2 yıllık yaşam beklentisi yüzde 50`nin altında olan hastalar, akciğer nakli için uygun hastalardır. Son dönem Akciğer Hastalıkları; Kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve/veya amfizem, sigara içimine bağlı alfa-1 antitirpsin yetmezliği, Akciğer fibrozu, Kistik fibroz, Primer akciğer hipertansiyonu, Sarkoidoz, Bronşektazi, Lenfanjiyoleyomiyomatoz gibi hastalıklar Akciğer Nakli gerektiren başlıca hastalıklardır\" diye konuştu.
Yılda 300 binden fazla akciğer nakli yapılıyor
Dünyada yılda 300 binden fazla akciğer nakli yapıldığını belirten Yıldızeli, Türkiye`de 2000`li yılların başında Akciğer Nakli ile aktif olarak ilgilenilmeye başlanmakla beraber, hastaneden taburcu olan ve en uzun yaşayan Akciğer Nakli ameliyatları Nisan 2009 tarihinde gerçekleşmiştir. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde tek taraflı akciğer naklini takiben, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde de çift taraflı akciğer nakli başarılı bir şekilde yapılmıştır. Ülkemizde 2013 itibarı ile Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere toplam 6 merkezde Akciğer Nakli ruhsatı bulunmaktadır. Diğer merkezler Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Ankara Hastanesi`dir\" dedi. (Remzi Kalkan - İLKHA)