DOĞRUHABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı ‘yeni anayasa’ açıklaması siyasetin gündemini hareketlendirdi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, yeni anayasa konusunu sık sık dile getirdiklerini belirterek, “Partimiz, insanın ve adaletin öncelediği bir yeni anayasanın geniş bir mutabakatla yazılması gerekliği görüşündedir” ifadelerini kullandı.
“KİMSE YENİ ANAYASADAN BAHSETMEZKEN HÜDA PAR OLARAK KONUYU SIK SIK GÜNDEME GETİRDİK”
HÜDA PAR Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ‘yeni anayasa’ açıklamaları, toplumun birçok kesimince dile getirilen yeni anayasa çağrılarının siyasetin gündemine yansımasıdır. HÜDA PAR olarak kuruluşumuzdan itibaren sistemin alternatifi olduğumuzu ve bu sistemi dönüştürmek istediğimizi sürekli dile getirdik. Partimiz bunu söylerken en temel konumuz yeni anayasaydı. Parti programımızda da yeni anayasanın nasıl olması gerektiğine geniş bir şekilde yer verilmiştir. Hiçbir siyasi parti yeni anayasa konusunu gündeme getirmezken HÜDA PAR olarak yaşadığımız sorunların büyük kısmının sistemden ve mevcut anayasadan kaynakladığını ifade ettik.” dedi.
“YENİ ANAYASADA VATANDAŞLIK TANIMININ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”
Mevcut Anayasanın bir darbe ürünü olduğunu belirten Şahin, “Temelde yeni bir anayasa yapılması konusunda önümüze koyduğumuz bir hedef var. Yeni anayasanın çok farklı boyutlarıyla tartışılması gerektiğini de belirtiyoruz. Anayasalar toplumsal bir sözleşmedir. Bütün kesimlerin yapım sürecinde etkin bir şekilde rol oynaması gerekiyor. Birkaç partinin mutabık kaldığı bir metin üzerinden yeni bir anayasa yapılmasını doğru bulmuyoruz. Aksi takdirde devlete hakim olan anlayışla hazırlanan anayasa güdük kalacaktır, bazı ideolojileri barındıracaktır. Her ne kadar 82 anayasası üzerinde değişiklik yapılmışsa da ruhu korunmuştur. Yine bir ideoloji dayatması vardır, vesayet odaklarının hakimiyeti söz konusudur. Özellikle ‘değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ denilen maddelerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Yeni anayasada değiştirilemez maddeler yer alacaksa burada önce insan, öncelik adalet olmadır. En önemlisi de etnik vurgulardan uzak olması ve vatandaşlık tanımının değiştirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“GELDİĞİMİZ NOKTA YENİ ANAYASAYI KAÇINILMAZ KILMAKTADIR”
Bugün toplumun büyük beklentileri varken yeni anayasa tartışmalarının sonuç alıcı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten Mahmut Şahin, “Çoğulcu ve ötekileştirmeyen bir anayasa yapılaması niyetiyle hareket edilirse azami derecede çoğulcu bir anayasa ortaya konmuş olur. Ancak mevcut iktidarın anlayışını koruyan bir anlayışla hareket edilirse bu da toplumun anayasası olmayacaktır. Türkiye’nin geldiği nokta yeni anayasayı kaçınılmaz kılmaktadır. Zaten Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte anayasanın yeni sisteme uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bundan sonra yeni anayasa yapılmadan mevcut sistemin yürütülmesi mümkün değildir.” şeklinde konuştu.
“İNSANIN VE ADALETİN MERKEZE ALINDIĞI BİR ANAYASA PARTİMİZİN TALEBİDİR”
Yeni anayasada olmaması gerekenlerle ilgili bazı önemli noktalara dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Şahin, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni anayasada bir ideoloji dayatması olmaması gerekiyor. Bununla birlikte denge-denetim mekanizmasının orantılı olduğu ve kuvvetler ayrılığının tam olarak sağlandığı bir anayasa olması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde başörtüsü hakkında açıklama yaptık. Bugün bir sorun olmadığı söylense de bu hususun anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Sadece başörtüsü değil tüm inanç hürriyetinin de anayasal güvence altına alınması gerekiyor. Diğer taraftan vatandaşlık tanımının mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Mevcut anayasadaki tanım, vatandaşalar etnik kimlik dayatmaktadır. Bu da toplumsal ayrışmalara neden olmakla birlikte toplumsal huzuru da dinamitlemektedir. Seçim barajı yeni anayasada kaldırılmalı ve siyasi partilerin seçim dönemlerinde hazineden adil bir şekilde faydalanması sağlanmalıdır. İnsanın merkeze alındığı, adaletin merkeze alındığı bir anayasa yazılması toplumun ve HÜDA PAR’ın talebidir.”
“YENİ ANAYASA HÜKÜMETİN BOYNUNUN BORUCUDUR”
AK Parti’nin hükümete geldiği 2002 yılından beri halkın yeni bir anayasa talebi olduğunu belirten Şahin, “Bu talepleri karşılamak hükümetin boynunun borcudur. 18 yıldan beridir halk yeni bir anayasa beklentisiyle mevcut iktidarı destekledi. Bu konuda hükümetin verdiği taahhütler vardır. Bundan dolayı ‘yeni anayasa’ gündeme gelince halkın heyecanlandığını görüyoruz.” dedi.