Son dönemde konteyner tedarikinde yaşanılan zorlukların, konteyner ve navlun fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade eden Kileci, bu sorundan dolayı yüklemesi yapılamayan ve sevke hazır yüksek miktarda siparişin beklemede olduğunu belirtti.
2020 Ocak ayının ihracat rakamlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren Kileci, ihracatçıların lojistik sorununa değindi.
Kileci, “Pandemi sürecinde bozulan dünya uluslararası lojistik sisteminin olumsuz etkileri ise yaşanan sorunun temel sebebidir. Nitekim bölgemizde yüklemesi yapılamayan, sevke hazır yüksek miktarda sipariş beklemede bulunmaktadır. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi için çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz ve konuyla ilgili görüşmelerimiz de yoğun bir biçimde devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
İhracat rakamları ile ilgili bilgi veren Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ve Gaziantep’ten en yüksek ocak ayı ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.
Ocak ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 artış ve 791 milyon 960 bin dolarlık ihracatla en yüksek ocak ayı ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Kileci, Ocak 2021 verilerine göre toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.
Ocak 2021’de Gaziantep’ten 670 milyon 490 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Kileci, bu rakamla Gaziantep’in en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaştığını ve en çok ihracat yapan 5’inci il olarak ülke ihracatındaki konumunu koruduğunu belirtti.
“2021’e Yükselişle Başladık”
İhracat artışı anlamında yeni yıla güzel başladıklarını söyleyen Kileci, “2021 yılına yeni umutlarla ve birçok beklenti ile başladık. Ocak ayı ihracat rakamlarımız her şeyin daha iyiye gideceğine olan inancımızı güçlendirdi. Uluslararası pazarlarda yaşanan ticari ve siyasi olumsuzluklara rağmen geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep için yüzde 8,9’luk, bölgemiz için ise yüzde 11,3’lük bir artış söz konusudur. İhracat rakamlarında tam anlamıyla pozitife geçmiş durumdayız. Daha güzel günler ise bizleri bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Ocak 2021 ihracat rakamlarını değerlendiren Fikret Kileci, “Ocak 2021’de Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3’lük artışla 670 milyon 490 bin dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yüzde 11,3’lük artışla 791 milyon 960 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Diğer taraftan son 12 aylık verilere göre Gaziantep’ten yüzde 6,4’lük bir artışla toplam 7 milyar 986 milyon 627 bin dolar, Bölgeden ise yüzde 4,7’lik artışla 9 milyar 357 milyon 344 bin dolarlık ihracat kayda alındı.” diye konuştu.
“Artan ihracatçı sayımız ile bölgemiz her geçen gün güçleniyor”
Ocak 2021’de ihracat gerçekleştiren firmalara da değinen Kileci, “Bölgemizden 2 bin 212, Gaziantep’ten bin 527 firma geçtiğimiz ay aktif olarak ihracat gerçekleştirmiştir. Bölgemiz ve Gaziantep bu rakamla ihracatçı sayısı bakımından en yüksek ocak ayı değerine ulaşmıştır. Giderek artan ihracatçı sayımız ile bölgemiz her geçen gün güçleniyor.” dedi.
“En çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerin başını Irak, ABD ve İngiltere çekiyor”
Kileci, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,9 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken AB ülkelerinin yüzde 19,2 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin de yüzde 15,9 payla üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
Ocak ayında 169 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci, “Irak, ABD, İngiltere, Suriye, Almanya, İtalya, İran, Mısır ve Hollanda bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca makine halıları, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, demir-çelik mamulleri, dış giyim, bitkisel yağlar ile elyaf bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” dedi.
Gaziantep’in Ocak 2021’de yaptığı 670 milyon 490 bin dolarlık ihracatla tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci il olmaya devam ettiğini ifade etti.
Kileci, en çok ihracat yapılan ürünlerin tekstil ve ham maddeleri, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile demir ve çelik mamulleri olduğunu kaydetti.
2021 yılı ocak ayında bölge illerinden yapılan ihracat ile ilgili de bilgi veren Kileci, Kahramanmaraş'tan 92,5 milyon dolar, Mardin'den 73,5 milyon dolar, Malatya'dan 26,3 milyon dolar, Adıyaman'dan 17,4 milyon dolar, Diyarbakır'dan 14,6 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 10,4 milyon dolar, Kilis'ten 3,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Türkiye’den 235 milyon 677 bin dolarlık halı ihracatı
2020 yılında toplam 2 milyar 604 milyon 648 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştiren halı ihracatçıları 2021 yılının ilk ayında da rekor bir artışla Türkiye genelinden toplam 235 milyon 677 bin dolarlık halı ihracatına imza attı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, 2021’in ilk ayında Türkiye genelinden toplam 235 milyon 677 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını açıklayarak bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6.4 oranında artışla gerçekleştiğini ifade ederek halı üretici ve ihracatçılarını kutladı.
2021 yılında yeni başarı öyküleri yazmak istediklerini belirten Kaplan, sektör olarak 2021 yılını üç milyar dolarlık ihracat hedefiyle kapatmayı planladıklarını ifade etti.
Bazı ülke pazarlarında yaşanan sorunların önümüzdeki süreçte çözüme kavuşacağına inandıklarını ifade eden Kaplan, ancak halı ihracatçılarının bu sorunları bir yana bırakarak yeni pazarlarda ve mevcut pazarlardaki pazar payını arttırma yönünde büyük çabalar sarf ettiğini belirtti.
Gaziantep’in ocak ayı ihracatı yüzde 8,9 oranında arttı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de 2020 yılını rekor ihracatla kapatan Gaziantep’in 2021 yılına da ihracat artışıyla başladığını belirtti.
Ünverdi, Gaziantep’ten ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 oranında artışla 670 milyon 511 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Ünverdi, Gaziantep’in ocak ayında en fazla ihracat yapan 10 il arasında 5’inci sırada yer alarak yerini perçinlediğini kaydetti.
2020’yi tarihi bir rekorla kapatan Gaziantep’in, yüzleri güldüren ocak ayı ihracatıyla 2021 yılına güzel bir başlangıç yaptığını belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da Gaziantep’in her şarta rağmen yükselen bir grafiğe sahip olduğunu, olumsuzlukları fırsata çevirme ve girişimcilik yeteneğiyle ülke geleceğine ışık tuttuğunu ifade etti. (İLKHA)