“Ataque de Nervios” ilk olarak Porto Riko’da Porto Rikolu bir gençte gözlendi ve daha önce karşılaşılmamış bir hastalık olarak kayıtlara geçti.
Kültüre özgü psikolojik bir sendrom olan “Ataque de Nervios” hastalığının yaygın olarak Karayipler’de yaşayan Latin halkta ve diğer Latin kültürüne sahip insanlarda görüldüğü bilinmekte. İngilizcede “attact of the nerves” çevrilen bu sendrom; Türkçeye “sinir krizi” olarak çevrilmektedir.
Hastalığın, geçici ve tipik olarak ani, şiddetli psikososyal strese karşı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yaşanılan bir travma ya da hastalık sonrasında kişi, dürtü mekanizması üzerindeki kontrolü tam olarak sağlayamaz.
Sebepsiz kavga çıkartırlar
Yolda yürürken sebepsiz yere önlerine çıkan herkesle kavga edebilir, fiziksel şiddet uygulayabilirler. Bu hastalığa karşı tedavi uygulanmaz ise kişi ve çevresindekiler ciddi olarak etkilenebilir.
Psikolojik rahatsızlık
Bu sendromu taşıyan insanlarda ilerleyen zamanlarda daha büyük psikolojik sorunlarla karşılaşılabilir. Yolda yürükken bile sebepsiz biçimde kavga çıkartırlar.
Belirtileri
Yapılan araştırmalar sonucunda bu sendromun belirtileri şu şekildedir
1-Daha çok düşüncesiz ve dramatik davranışlar olarak ortaya çıkar.
2-Kontrol edilemeyen ağlama, titreme, çığlık atma, yoğun öfke, yanakların ve başın kızarması, nesneleri kırıp dökme, disosiyatif deneyimler, sözlü ve fiziksel saldırı olarak görülür.
3- Daha az olarak bayılma gibi durumlar görülebilir. Kısa süreli tutarsız psikoz, işitsel ve görsel halüsinasyonlar da eşlik edebilir. Reaksiyonlar genellikle aile içi stres oluşturan olaylardan doğar.
4-Atakların sevilen birinin kaybı, çatışmalara bağlı aile göçü gibi durumlarla da ilişkili olduğu görülmektedir.
5-Ataklar sırasında ortaya çıkan semptomlar ilişkili olduğu mental bozukluklara göre değişiklik göstermektedir. Hastalarda ataklar sırasında öfke patlamaları, bağırma, çevreye zarar veren davranışlar görülürken panik atakla birlikteliğinde hastalarda aşırı ölüm korkusu, boğulma hissi, şiddetli kaygı görülmektedir. (İLKHA)