ADANA - Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen `İnşaat İşlerinde Vergilendirme ve KDV`deki Son Değişiklikler` konulu panele konuşmacı olarak katılan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, Adana`da yüzde 70 ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılardan oluştuğunu söyledi.
2012 yılında en az konut satış artışının Adana`da yaşandığını belirten Kılçık, Adana`da son yıllarda arsa fiyatlarındaki astronomik artışlar yüzünden yatırımcıların ucuz konut yapma şansının elinden aldığını ve bunun da konut üretimine darbe vurduğunu söyledi.
Sektörde Kayıt Dışı Yok
İnşaatçıların yaşadığı sıkıntılara çare bulmak için her fırsatı değerlendirdiklerini ifade eden Kılçık, konut yapan müteahhitlerin yüzde 100`e yakının kayıt altında olduğunu öne sürdü.
\"Sektörümüzde kayıt dışılık yok diyebileceğimiz kadar azdır\" diyen Kılçık,\"Çünkü, her binaya ruhsat alırız. Sigortaya gider işyeri numarası alırız. Kaçak işçi çalıştırma şansımız yoktur. Neticede biz unlu mamul gibi değiliz. Onların ürünü sattıktan sonra o ürün nereye gider bilinmez. İnşaat sektöründe ise bizim yaptığımız eser ortadadır yıllarca durur alıcısı da içinde oturur. Maliye ne zamana isterse çağırır hesabını görür. Zaten bunun bir çok örnekleri de vardır. Bu açıdan sektörümüz kayıt altında çalışmaktadır. Diğer sektörlere göre, bu konuda biraz imtiyazımız olmalıdır\" talebinde bulundu.
İşçi çalıştırmalarda da sorunlar yaşadıklarını itiraf eden Kılçık, kendi işçilerini tarım işçilerini benzetti. Kılçık, \"İnşaat sektöründe en uzun çalışan bir işçi 1 yılı buluyor. Birçoğu da bir kaç ay çalışıp ayrılıyor İşçilerin banka aracılığıyla ödemeleri sorunlu oluyor. Kısa süreli çalıştıkları için banka hesaplarına yatırılmadan bordoları imzalatarak yapmalı. Bunda işçide bizde rahat ederiz\" ifadesini kullandı.
Kat Karşılığı Anlaşmalarda Çok Ciddi Sorunlar Yaşanabiliyor
Kat karşılığı yapılan inşaatlarda sıkça önemli sorunlar yaşandığını ileri süren Kılçık, şunları kaydetti:
\"Hem arsa sahibi, hem müteahhit, hem de müşteri açısından bu iş bir an önce yasal düzenlemesi yapılarak bir şekilde işlerin yürümesi sağlanmalı. Diyelim ki, arsa sahibiyle yüzde 50`ye 50 anlaşıyoruz. Notere gidiyoruz arsa sahibi bize vekalet veriyor. Ondan sonra milyonluk çok değerli işlere başlıyoruz. Daha sonra arsa sahibi rahatsız olabiliyor, anlaşmadan vazgeçip inşaat yarım kalabiliyor. Veya müteahhit kötü niyetli ise arsa sahibini mağdur edebiliyor. Ya da tüketici mağdur oluyor. Buradaki mağduriyetimiz giderilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı. Onun için bir an önce bu konularda ciddi yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu sektörü kurumsallaşması veya aktif olması açısından çok önemlidir.\" Kılçık ayrıca eğitim seviyesi düşük insanlarla çalıştıklarını hatırlatarak bu işçilerin Milli Eğitim tarafından eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.
Ciddi Desteklere İhtiyacımız Var
İnşaat sektörünün bir lokomotif olduğunu söyleyen Kılçık, istihdama çok büyük katkıda bulunduklarını belirtti. Kılçık, \"İnşaatçılık Türkiye`de özellikle Adanamız da çok önemli vazgeçilmezdir. İllaki ayakta tutmak zorundayız. Ülke ekonomisi bire bir etkiliyoruz\" itirafında bulundu. Adana`daki konutların yüzde 70`nin ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar olduğunu öne süren Kılçık, sözlerini şöyle tamamladı:
\"Bu binaları öyle yada böyle yenilememiz lazım. Bu yenilemeyi yapabilmemiz için sektörümüzün ciddi desteklere ihtiyacı var. TOKİ tek başına bu yükün altından kalkamaz. İllaki özel sektör bu konuda destek vermeli. Son 10 yılda yapılan5 milyon yeni konuttan sadece 500 bini TOKİ diğerini 4 milyon 500 konutu ise özel sektörü yapmıştır. 2023`e kadar 20 milyon konut hedefliyorsa, işte burada özel sektörün ne kadar konut yapması gerektiği gayet ortadadır. Bu ülkenin ekonomisi ve geleceği açısından ciddi önem taşımaktadır. Sektörümüz çok iyi analiz edilip konut üretmesi konusunda ciddi destekler almalıdır\" dedi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)