Tarım ve hayvancılık sektöründeki üretici ve yatırımcının bir süredir beklediği yeni dönem IPARD desteklerinin detayları geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı.

Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, aralarında Malatya'nın da bulunduğu 42 ilin yararlanacağı destekler hakkında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Murat Tunç ile bir araya geldi.

Sadıkoğlu görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede; toplamda bir milyar 125 milyon TL olarak açıklanan 10'uncu dönem desteklerinden Malatya'nın azami ölçüde faydalanması için yapılabilecek çalışmalar hakkında istişarede bulunduklarını ifade etti.

"10 yılda 16 bin proje, 70 bin istihdam"

Son 10 yılda sağlanan IPARD desteklerinin kırsalda üretim ve iş sahaları oluşması noktasında büyük katkı sağladığını vurgulayan Sadıkoğlu, "Son 10 yılda sadece IPARD kapsamında sağlanan 5,1 milyar liralık hibeyle 16 bin 103 proje desteklendi. Bu sayede tamamı kırsal bölgelerde, 11 milyar TL'lik yatırım, 70 bin yeni istihdam oluşturuldu. Geçtiğimiz günlerde Bakan'ımız Sayın Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan IPARD 10'uncu Çağrısı ile hayvansal üretim sektörü için 45 milyon Euro, işleme-pazarlama sektörü için ise 80 milyon Euro olmak üzere toplam 125 milyon Euro yani bir milyar 125 milyon TL'lik destek verileceği belirtildi. Üreticimiz ve yatırımcımız için olduğu kadar şehrimiz ekonomisi için de önemli bir fırsat olan bu desteklerden Malatyalı vatandaşlarımızın, üyelerimizin en yüksek seviyede yararlanmasını arzu ediyoruz. Bu noktada bugün bir araya geldiğimiz İl Koordinatörümüz Sayın Murat Tunç ile önümüzdeki süreçte neler yapabileceğimizi istişare ettik." ifadelerini kullandı.

Malatya'da son 10 yılda IPARD kapsamında yaklaşık 500 projenin desteklendiğine ve ortalama 300 milyon TL'lik bir hibe desteği aldığına dikkat çeken Sadıkoğlu, "Yapılan bu yatırımlar neticesinde 4 binin üzerinde istihdam oluşturuldu. Malatya bu performansı ile IPARD kapsamında 42 il arasında en başarılı 10 il arasında gösteriliyor. Temennimiz vatandaşımızın ve üyelerimizin; yenilikçi, gelişime açık, vizyoner projelerle bu desteklerden azami seviyede faydalanmasıdır. Bizler Malatya TSO olarak IPARD ve diğer tüm destek açıklamalarını yakından takip ederek üyelerimize; haber, sosyal medya, sms ve toplantılar ile bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta TKDK Başkanı Sayın Dr. Muhammed Adak'ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TKDK iş birliğinde düzenlenen online bilgilendirme semineri üyelerimizden büyük ilgi gördü. Bugün ziyaret ettiğimiz Sayın Murat Tunç ve ekibinden IPARD 10'uncu Çağrı sürecinde üyelerimiz için destek ve yardım talebinde bulunduk. Kendilerine şehrimiz, üreticimiz ve yatırımcılarımız için gösterdikleri gayretli ve başarılı çalışmalarından ötürü bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

TSO üyeleri, Malatyalı üretici ve yatırımcıların yeni yatırım ve iş büyütme noktasında 15 Şubat'ta başlayacak proje kabul sürecini iyi değerlendirmelerini beklediklerini ifade eden Sadıkoğlu, destekler hakkında malatyatso.org.tr adresinden detaylı bilgiye ulaşılabileceğini söyledi.

IPARD-II 10'uncu Başvuru Çağrısı

IPARD-II 10'uncu Başvuru Çağrısı kapsamında, "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yatırım Tedbiri" adı altında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten tarımsal işletme yatırımları ile "Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması Tedbiri" altında; süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, su ürünleri ile meyve-sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara hibe destekler sağlanacak.

IPARD nedir?

Avrupa Birliği, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nı oluşturmuştur.

Aday ülke konumunda olan Türkiye, IPA'nın 5'inci Bileşeni'nden (Kırsal Kalkınma) faydalanmak amacıyla, IPARD Programı'nı hazırlamıştır. Bu program, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye'deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanmıştır.

IPARD uygulama yapıları olarak; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), Yönetim Otoritesi (YO) olarak; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da IPARD Ajansı olarak belirlenmiştir.

2007-2013 yılları için hazırlanan IPARD Programı'na ilişkin uygulamalar, 29 Ağustos 2011 tarih ve C (2011)/6079 sayılı Avrupa Komisyonu kararı ile yetki devri verilmesinin ardından başlamıştır.

2012 yılı sonuna kadar 20 ilde devam eden uygulamalar, Avrupa Komisyonu'nun 25 Temmuz 2013 tarihli yetki devri kararı ile 42 ile yaygınlaştırılmıştır. (İLKHA)