Daha önce ABD’li eczacılar Pfizer/BioNTech’e ait beş dozluk şişelerin içinden altı dozluk aşı çıkabileceğini belirtmiş ve bu ekstra dozların kullanımı FDA ve EMA tarafından onaylanmıştı. Ancak Fransa, Almanya ve İsviçre’nin de dahil olduğu bazı ülkeler bu tavsiyeye uymadı.

Fransa, Almanya ve İsviçre'deki yetkililer, aşıyı altı dozun altında uygulayarak hali hazırda halkını aşılamaya başlayamayan yoksul ülkelerdeki hayal kırıklıklarını artırdı. Yani bazı Avrupa ülkeleri 6 doz yerine 5 doz kullanıyor ve bu durum da birçok ülke aşı eksikliği yaşarken milyonlarca  dozun çöpe gitmesine sebep neden oluyor. İki dozluk bir aşı için 200 bin şişeden 6 doz aşı çıkarsa 600 bin kişi, 5 doz çıkartılırsa ve geri kalanı çöpe atılırsa 500 bin kişi aşı olabiliyor.

Bununla birlikte, bu durumun  Pfizer ve BioNTech’in 2021’deki aşı dağıtımını 1,3 milyar dozdan 2 milyar doza yükseltme hedefini de engelleyebilir. BioNTech’ten konuya ilişkin yapılan daha önce yapılan açıklamada, yüksek üretim tahminin sağlık ekiplerinin şişelerde yer alan altıncı dozu kullanmasına bağlı olduğu belirtilmişti. 

Diğer taraftan, Fransız yetkililer şişelerden 5 dozdan fazlasının çıktığını kabul etti, ancak aşının dozunu artırmayı sağlayan bir mililitrelik şırıngalara sahip olmadıklarını açıkladı. Almanya’daki uzmanlar ise, ülkenin bazı bölgelerinde bu şırıngaların olduğunu, ancak ülkedeki birçok sağlık kuruluşunda mevcut olmadığını ifade etti.

İsviçre’deki denetleyici kuruluş Swissmedic, Pfizer/ BioNTech aşısından sadece uygun şırınga ve dikkatli müdahale ile 6’ncı dozun çıkarıldığını belirterek, “Kullanabildiğimiz doz sayısı ortalama olarak 6’nın altında. Eğer imkan varsa altı doz aşı çıkarılıyor. Aşı çok yoğun ve kontrol etmesi zor” açıklamasını yaptı. 

(NTV)