Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca alınan 19 Şubat 2018 tarihli ve 56, 57, 59, 60 sayılı kararları ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Ders seçimi" başlıklı 11'inci maddesi kapsamında, eğitim öğretim yılı için seçmeli ders tercihi son başvuru tarihi 22 Ocak olarak belirlenmişti.
Kur’an'ı Kerim, Hazreti Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin, çocukların dinini öğrenmesi için büyük bir fırsat olduğunu, ahlaklı bir toplumun ahlaklı bireylerden geçtiğini söyleyen uzmanlar, bu nedenle Kur’an'ı Kerim ve Peygamberimizin hayatından örneklerin etkili olduğunu ifade ediyor.
Siverek ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Mehmet Aydın, zorunlu olarak öğrencilere öğretilmesi gereken derslerin seçmeli ders olarak sunulduğunu, ailelerin Kur’an'ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini, seçme konusunda ciddi bir gayret içerisinde olması gerektiğini belirtti.
Çocukların dünya hayatındaki kariyerinden daha fazla ahiret hayatına yönelik yapacağı çalışmaların desteklenmesi gerektiğini belirten Aydın, çocuklara küçük yaştan itibaren dini eğitim verilmesi gerektiğini vuguladı.
"Çocukların maneviyatını şekillendirecek seçenekleri iyi değerlendirelim"
Zorunlu olması gereken derslerin seçmeli ders olarak sunulduğunu belirten Aydın, " Ortaokul ve lise öğrencilerimiz için seçmeli dersleri tercih etme sürecinin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. 4-22 Ocak tarihleri arasında seçilecek dersler hakkında daha hassas olunmalı, dinimize, manevi değerlerimize katkıda bulunacak tercihlerde bulunmalıyız. Aslında zorunlu olması gerekirken karşımıza seçmeli olarak sunulan Kur’an'ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini, seçme konusunda ciddi bir gayretin içinde olmalıyız. Bugün karşımıza bir seçenek olarak sunulan ve çocuklarımızın manevi hayatı, dini ve ahlaki terbiyesini şekillendirecek katkı verecek bu seçenekleri iyi değerlendirmemiz gerekir. Bu konuda Müslüman anne babalar olarak pasiflik göstermememiz gerekir." şeklinde konuştu.
"Kur’an'ı okumak, anlamak, yaşamak ve öğretmek hususunda gayretli olalım"
Seçmeli derslerin nasıl seçileceği hakkında bilgi veren Aydın, "Öğrencinin veya velisinin Kur’an'ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmek istediğini belirten bir dilekçe veya elektronik ortam yoluyla öğrenim gördükleri okul müdürlüğüne başvurmaları yeterli olacaktır. Küçük bir zahmetin büyük kazanımları olduğu bilincinde olmamız gerekmektedir. Çocuklarımızın dinlerini daha iyi bir şekilde öğrenmeleri için okula kadar gitme zahmetinde bulunmalı ve bu imkânı mutlaka kullanmalıyız. Bu dersleri seçerken bir yıl okutulacak bir seçmeli ders düşüncesiyle tek bakmamak gerekir. Çünkü tek bir söz veya tek bir davranıştan etkilenen çocuklarımız, elbette bir yıl boyunca seçeceği Kur'an'ı Kerim dersiyle, Kur’an'ı öğretilerinden ve manevi bereketinden faydalanacaktır. Kur’an'ı okumak, anlamak, yaşamak ve öğretmek hususunda daha da bir gayret içinde olacaktır." diye konuştu.
"Ders seçimlerimiz çocuklarımız için çok önemlidir"
Öğrenciler için seçilecek derslerin önemine vurgu yapan Aydın, "Öğrenci için seçeçeğimiz Peygamberimizin Hayatı dersiyle elbette Peygamber Efendimiz ile ilgili güzel ahlaki örneklerden, O’nun eşsiz bir insan, eşsiz bir lider ve tüm insanlığa sunulan mükemmel bir örnek olduğunu daha iyi öğrenecektir. Seçeceği Temel Dini Bilgiler dersiyle ile yüce dinimizle ilgili bilmemiz gereken konuları daha iyi öğrenecektir. Ayrıca dinimiz İslam’ın son din olduğu, tüm insanlığa kurtuluş reçetelerini sunduğu bilincine varmasına katkıda bulunacaktır. Bu anlamda seçimleriniz çok önemlidir. Anne-babalar olarak ailemiz ve toplumumuz için ahlaklı nesilleri yetiştirme adına bu dersler ayrı bir öneme sahiptir. Maneviyattan ve değerlerimizden uzak, her türlü kötülük ile karşı karşıya kalmış, madde ve sosyal medya bağımlısı bir nesli ihya etmenin, onları bu bataklıktan kurtarmanın tek yolun İslam dininin yüce değerlerinin olduğu, Kur'an’ın yüce mesajlarının olduğu Hazreti Muhammedin (Sallallahu aleyhi ve âlihî ve sellem) örnek hayatının olduğu asla unutulmamalıdır. Çünkü bu dersler aynı zamanda çocuklarımız için bırakacağımız bir miras, bir ahlak, bir ilim, bir yaşam şekli konumundadır. " ifadelerini kullandı.
"Din eğitimi, haftada, bir-iki saatlik bir eğitimle geçiştirilmez"
Çocuklarımıza dini eğitimin anasıfından sonra verilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, "Çocuğumuzun dünya hayatı ile ilgili nasıl ki iyi bir yerlere gelmesini istiyor ve bundan dolayı fenni derslere yönelmesini bu alanda başarılı olmasını istiyorsak; aynı şekilde ahiret hayatında da güzel bir sonuca kavuşması için dini, manevi ahlaki yönleri olan bu dersleri seçmesi içinde bir gayret içinde olmalıyız. Din eğitiminin, haftada, bir-iki saatlik bir eğitimle geçiştirilmemesi gerektiğini, ilkokuldan hatta anasınıfından itibaren verilmesi gerektiğini bilmeli bu konuda talepler dile getirmeliyiz. Önümüze sunulan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin zorunlu olması gerektiğini her fırsatta ve her ortamda dile getirmeliyiz. Bu derslerin ismi okul için seçmeli dersler olsa da Müslüman bir anne baba için zorunlu dersler olmalıdır." dedi. (İLKHA)