ABUZER ATASOY-DOĞRUHABER
ABD’de Donald Trump’ın başkanlık döneminin bitmesine günler kala, Orta Amerika’dan binlerce kişi ABD’ye gitmek üzere yollara döküldü.
Guatemalalı yetkililerden yapılan açıklamaya göre Cuma gününden bu yana en az 9 bin kişi güneydeki Honduras sınırından yasa dışı yollarla ülkeye giriş yaptı. Sadece Cuma günü 4 bin sığınmacının Guatemala’ya giriş yaptığı kaydedildi.
Orta Amerika ülkelerindeki ekonomik kriz ve Kovid-19 salgınının ağır etkileri nedeniyle binlerce kişinin ABD’ye gitmeyi düşündüğü belirtiliyor.
Binlerce kişilik gruplar halinde hareket eden sığınmacılar, sırasıyla Honduras, Guatemala ve Meksika’yı geçerek ABD’ye girmeyi hedefliyor.
Söz konusu üç ülke, kuzeye doğru giden mültecileri durdurmak için daha önce ABD ile anlaşmaya varmışlardı.
Meksika Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Guatemala hükümetinin ülkenin egemenliğini ihlal eden sığınmacılara karşı sert ve sorumluca duruşunu” takdir etmişti. Bakanlık ayrıca Honduras hükümetine, sığınmacıları engellemek için daha sert tedbirler alma çağrısında bulunmuştu.
BİDEN’İN MÜLTECİ PLANI
ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Joe Biden, acil bir mülteci planı üzerinde çalıştıklarını ve göreve başladığı ilk günlerde bunu Senato’ya sunacaklarını bildirmişti.
Los Angeles Times gazetesi, Cuma günü, söz konusu plana göre ABD’de yaşayan 11 milyon mülteciye vatandaşlık yolunun açılacağını yazmıştı.
Biden’ın ayrıca Trump döneminde mültecilere karşı uygulanan birçok sert politikadan da vazgeçeceği biliniyor.
Trump, geçen hafta Meksika sınırına yaptığı bir ziyarette, kapıların açılması durumunda “daha önce hiç görülmemiş büyüklükte bir sığınmacı girişinin” yaşanacağını savunmuş ve mültecilerle ilgili, “geliyorlar çünkü burada bolluk içinde yaşayacaklarını düşünüyorlar” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Reuters haber ajansının geçen aralık ayında üç yetkili isimden verdiği bir habere göre Biden, göreve geldikten sonra Honduras ve Guatemala’dan bir milyon mülteciyi koruma altına almayı düşünüyor. İki ülke, Kasım ayında meydana gelen bir kasırgada büyük hasar görmüştü.
Göreve geldiği ilk günden beri Trump’ın en önemli gündem maddesi sığınmacılar konusuydu. Hatta sığınmacıları durdurmak için Meksika sınırı boyunca bir duvar örülmesi, Trump’ın seçim vaatlerinden biriydi. Nitekim Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra güney sınırına duvar inşasını başlattı. Kongre’yle yaşanan büyük anlaşmazlıklara rağmen bugüne kadar duvarın inşası için milyarlarca dolar harcandı. Duvarın inşasının hangi aşamada olduğu bilinmiyor ancak 4 bin 200 kilometrelik sınır için maliyetin 30-40 milyar doları bulacağı belirtiliyor.