Gaziantep’te siyasi partiler başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, vakıflar ile halkın talebine rağmen yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılmayan ve şehrin başka bir bölgesine yapılması kararı alınan Cuma Camii’nin yeri ile ilgili tartışmalar, yerine Cuma Camii yapılması engellenen valilik binası için yıkım kararının alınmasıyla tekrar başladı.

Halka defalarca yapılacağı vaat edilen ve projesi hazırlanan Cuma Camii’nin Kamil Ocak Stadyumunun ve yıkılması planlanan valilik binasının yerine yapılmayarak şehrin uzak bir bölgesine yapılması kararı alınması geçtiğimiz yıl büyük tepkilere neden olmuştu.

Stadyumunun yerinde Millet Bahçesi çalışmaları başlatılırken yıkımı ertelendiği gerekçesiyle yerine Cuma Camii yapılması engellenen valilik binası için bir yıl sonra tekrar yıkım kararı alınması ve Millet Bahçesi’ne dâhil edileceğinin açıklanması kamuoyunda tepkilere neden oldu.

 

Valilik binasının yıkılma kararı alınması kentte tepkilere neden olurken kamuoyu, “Hani valilik binası yıkılmayacaktı?” diye sordu.

Cuma Camii’nin yerinin değiştirilmesi ve yıkımı ertelendiği belirtilen valilik binası için tekrardan yıkım kararı alınması, bu konuda Gaziantep Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylatılmasını kentteki siyasi partilerin il başkanları İLKHA’ya değerlendirdi.

Siyasi partilerin il başkanları, “Madem valilik binası yıkılacak. O halde neden Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılmayarak valilik binası yerine yapılacağı belirtilen ve daha sonra binanın ‘yıkımı ertelendi’ denilerek Cuma Camii’nin Millet Bahçesi’nin içine yapılması kararından vazgeçildi?” diye sordu.

Faruk Göçer

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine Cuma Camii yapılması talimatını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiğini ve halkın bu yönde talebinin olduğunu hatırlatan HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve halkın talebine rağmen stadyumun yerine cami yapılmadığını ifade etti.

“Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım”

Bazı çevrelerin stadyumun yerine cami yapılmasını engellediğine dikkat çeken Göçer, “Stadyumun yerine cami yapılmasını istemeyenler, yıkılacağı söylenen valilik binasının yerine Cuma Camii’nin yapılmasını önderdiler. Fakat belli bir süreden sonra valilik binasının sağlam olduğunu ve her hangi bir sıkıntısının olmadığını söyleyerek ‘Neden valilik binası yıkılsın?’ dediler. Bir kısım tarafından bu olumlu karşılandı. Fakat geçen yıl cami için valilik binasının yıkılmasına karşı çıkanlar eğer bugün valilik binası yıkılıp, yerine sadece bahçe yapılmasını istiyorlarsa o dönem ‘valilik binasının yıkılması israf, haram ve günah değil midir? Milletin malını heba ediyorsunuz’ diyenlere bugün ne oldu da valilik binasının yıkılmasını kabul ettiler? Yoka valilik binasının yerine cami yapılmasını diye mi karşı çıkıldı? Peki, valilik binası bugün de yıkıldığında israf olmayacak mı? Elbette milletin malını heba etmenin hiçbir anlamı yoktur. Bu konuda kimin kararı varsa bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım. Fakat maalesef şu anda projeler onaylandı.” dedi.

“Halkımıza verilen sözün yerine getirilmesi lazımdı”

Göçer, halkın haklı talebinin yetkililerin dikkate almadığını ve bu konuda halka verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, “Özellikle cami konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in halka söz verdi. Fakat seçimden sonra bu karardan vazgeçilmesi sözünde halk tarafından sözünde durmaması anlamına geldi. ‘Halk, acaba bir talebimiz olduğunda ve bu talebi siyasiler bize söz verdiğinde, verdikleri sözü yerine getirmemenin temel nedeni nedir?’ diye soruyor. Demek ki bu konuda uyutuldu. Aslında siyasilerin bunu yapmaması gerekiyor. Fakat şunu da unutmamak lazım. Halk, yeri geldiğinde ne şekilde cevap vereceğini en iyi bilendir. Halkımızın kandırılmaması ve halkımıza verilen sözün yerine getirilmesi lazımdı.” ifadelerini kullandı.

Bekir Öztekin 

Valilik binasının yıkılıp yıkılmaması konusunun bir yılan hikâyesine döndüğünü belirten Gelecek Partisi Gaziantep İl Başkanı Bekir Öztekin de Kamil Ocak Stadyumunun da yıkılmasına karşı birisi olduğunu ve stadyumun en az 30 yıl daha kenti idare edebileceğini ifade etti.

“Yıkılan stadyumun yerine büyük bir selatin cami yapılacaktı”

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine Cuma Camii yapılması konusunda halka söz verildiğini ancak daha sonra camiden vazgeçildiğini hatırlatan Öztekin, şunları söyledi.

“Bizim bu kadar lükse, israfa ve savurganlığa hiç de ihtiyacımızın olmadığını düşünüyorum. Maalesef nasıl bir karar alındı ve bir iş yapıldığını anlamak da zorlanıyorum. Stadyumun yıkılmasına karar verildi. Şehrin en arka tepelerine stadyum yapıldı. Kime rant sağlanmak ve kim memnun edilmek istendi, onu bilemiyoruz. O dönem Başbakan olan sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yıkılan stadyumun yerine özellikle cami yapılmasını bu memleketin bir iş adamından talep ve o iş adamı da ‘biz yaparız’ diye söz verdi. Yıkılan stadyumun yerine büyük bir selatin cami yapılacaktı. Fakat daha sonra bir şeyler oldu ve bu cami projesi rafa kaldırıldı. ‘Yapılacak, yapılıyor’ denilirken daha sonra ‘valilik binası yıkılacak, cami valiliğin yerine yapılacak’ denildi. Hâlbuki valilik binasının da yapılması pek fazla olmadı. Bu memleketin valilik gibi bir binasını yıkmanın da bir lüks olduğunu ve şu anda buna ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Yeni bir valilik binası yeni bir masraftır. Bir taraftan yıkılacak valilik binası ciddi milli bir kayıptır. Yeni yapılacak valilik binası da milli servete vurulan ciddi bir darbedir.”

“Cuma Camii’nden neden vazgeçildi?”

Taşınması planlanan 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve çevresinin imara açılmasının doğru olmadığını ifade eden Öztekin, “Kim hangi hesap ile arka odalara geçip milletten gizli olarak ne iş çeviriyor, artık toplumun bunu görmesi lazım. Açık, net ve şeffaf bir şekilde çıkmalılar, ‘biz önce stadyumun yerine büyük bir Selatin camisi yapımı için bu millete söz verdik. Bu sözümüzü yerine getiriyoruz’ demeleri lazım. Eğer bu sözlerini yerine getiremiyor ve bu sözlerinden dönüyorlarsa bu millete çıkıp, ‘bu verdiğimiz söze şu gerekçelerden dolayı uyamıyoruz. Bu sözümüzden şu gerekçeden dolayı vazgeçiyoruz’ diye açık ve şeffaf bir şekilde cevap vermeleri lazım. Tabi ki veremezler. Çünkü hiçbir konuda etik ve şeffaf davranılmıyor. Tamamen ahbap çavuş ilişkileri ile yandaşlarına getirim sağlamanın dışında bu memlekete yaptıkları hiçbir iyilik ve güzellik yoktur. Bundan dolayı Gaziantep’i yaşanmaz bir duruma getirdiler, tam bir bina mezarlığına dörderdiler. Bu memleketin yüzde 70’i gecekondularda perişan vaziyette yaşarken ve bir Allah’ın kulu dönüp oraya müdahale etmezken buralarda birçok entrikalar çevrilemeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Ertuğrul Kaya

Stadyumun yeri ile ilgili daha önce birbirinden çelişkili ve tutarsız açıklamalar yapıldığını, bununda milleti üzdüğünü ifade eden DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Avukat Ertuğrul Kaya, stadyumun yerine halkın cami talebine olumlu yaklaştıklarını ve cami projenin değiştirilmesi konusunda kamuoyunun da vicdanını rahatlatacak açıklamaların yapılmasını beklediklerini belirtti.

“Cami projesinin neden iptal edildiğinin gerekçesi halka açıklanmalıdır”

Gaziantep Valiliği binasının çok da eski bir bina olmadığını belirten Kaya, “Depreme dayanıklı olmadığı yönünde bir rapor alındığı hususunu basın yoluyla öğrendik. Kamu kaynaklarının doğru kullanımı ve israfın önüne geçilmesi çerçevesinde konuya titizlikle bakmak isteriz. Gaziantep Valiliği binası ile ilgili eğer depreme dayanıklı olmadığı yönünde kati bir rapor aldırılmış ve bu gerekçe ile yeni bir valilik binası inşa edilmesi arzu ediliyorsa, buna yönelik bir karar alınmışsa bizim için insan sağlığı önemlidir. Bu noktada muhalefet olma çerçevesinde, ‘sadece muhalif olalım’ gibi bir bakış açısıyla buna olumsuz bakmamız söz konusu olmaz. İnsan sağlığı her şeyin ötesindedir. Fakat depreme dayanıklılık süreci ile ilgili bir güçlendirmeye müsait olup olmadığı noktasında bir açıklamayı partimiz olarak bekliyoruz. Gaziantep Valiliği binamız ile ilgili yine basın yoluyla öğrendiğimiz bilgilere göre, söz konusu binanın onarımı ile ilgili yakın dönemde ciddi harcamalar yapıldığını öğrendik. Bu da süreci biraz tutarsız hale getiriyor. Yakın dönemde çok ciddi meblağlar harcanan bir binanın eğer yıkımı düşünülüyorsa bu harcamanın yapılmaması gerekiyordu. Fakat gördüğümüz kadarıyla çok ciddi bedeller harcanıp, akabinde de bir yıkım kararı verilmesi kamu kaynaklarının israfıdır. Nihayetinde ülkede bir ekonomik kriz var. Ciddi manada bir işsizlik var. Kamu yatırımları ile ilgili öncelik sıralamasının yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

Mehmet İslam

Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet İslam da Cuma Camii Projesi'nde değişiklik yapılmasına tepki gösterdi.

“Cami konusunda verilen sözlerin arkasında durulmalıdır”

İslam, Cuma Camii konusunda halka verilen sözlerin yerine getirilmesini istediklerini belirterek, “Bu mesele de birçok filmler izliyoruz. Biz, bu filmi daha önce de izlemiştik. İktidar cenahı özellikle Büyükşehir Belediyesi, stadyumun yerine cami yapılacağı konusunda birkaç defa söz verdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan da camiyi yapacak kişiyi de özellikle belirterek, ‘Abdulkadir bey stadyumun yerine büyük bir Cuma Camii yap’ ifadesini kullanmıştı. Fakat stadyumun yerine cami yapılmasını istemeyen kişiler, gizlice ‘bu cami projesini değiştirelim, stadyumun yerine cami yapılmasın’ diyerek özellikle belediyeleri etkileyerek caminin stadyumun yerine yapılmasını vazgeçirme noktasına gittiler. Bu gerçekten siyaseten doğru değil. Çünkü siz stadyumun yerinin cami olacağını Cumhurbaşkanının ağzından teyit ettiniz, yapılacağı sözünü de aldınız ve camiyi yapacak kişiyi bile belirlediniz. Camiden vazgeçmek gerçekten doğru nezakete uygun değildir. Hem Cumhurbaşkanımızın sözünü geriye atıyorlar hem de yapmamak gibi bir tavır içerisine giriyorlar.” dedi. (İLKHA)