3 günlük Pakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkileri geliştirmek istediğini anlatan bir mektup gönderdiğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Mektupta Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin Avrupa için önemini ve önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanımızla görüşmenin yanı sıra Türkiye ile olumlu ilişkiler geliştirme isteğini dile getiriyor" ifadelerini kullandı.
MACRON'UN "GÖRÜŞELİM" TALEBİNİ ERDOĞAN KABUL ETTİ
Mektubun bazı bölümlerinin Türkçe olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, Erdoğan'ın bu tavrı olumlu karşıladığı ve Macron'un görüşme talebini kabul ettiğini söyledi. Bakan, iki lider arasında yakın zamanda videokonferans yoluyla bir görüşme gerçekleşeceğini belirtti.
ABD VE YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER
Türkiye'nin ABD'ye S-400 konusunda ortak çalışma grubu teklifini ileteceğini de belirten Çavuşoğlu, "İlişkimizde iyi günler ve kötü günler olabilir, ancak bağlarımızı geliştirmek için samimi bir çaba göstereceğiz. Biden yönetiminden de aynı yaklaşımı bekliyoruz" dedi.
Yunanistan ile görüşme için ise, "60. görüşmede neler konuşulduysa 61. görüşmede de onlar konuşulacak. Sadece kıta sahanlığı sorunu değil. Diğer konuları konuşmak istemezlerse bu görüşmelerin bir anlamı olmaz. Tüm dosyaları açacağız. Yoksa Yunanistan'la görüşmenin anlamı yok" diye konuştu.
Çavuşoğlu ayrıca, Doğu Akdeniz Konferansına KKTC'nin katılması gerektiğini AB'ye ilettiklerini, KKTC katılmazsa Rum tarafını da kendilerinin kabul etmeyeceği mesajını verdiklerini belirtti.
MISIR VE BAE İLE NORMALLEŞME MESAJI
Körfez'de BAE'nin son zamanlarda Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdiğini belirten Çavuşoğlu, "BAE'den olumlu mesajlar geliyor ama biz de somut şeyler görmek istiyoruz. Açıklamalarını olumlu bulduk. Eğer isterlerse ve samimi olurlarsa, BAE ile bağlarımızı da düzeltiriz" dedi.
Çavuşoğlu, aynı şekilde Mısır'ın da ilişkileri düzeltmeye kararlı olması halinde, Kahire'ye yönelik olumlu adımlar atmaya hazır olduklarını söyledi ve iki ülke arasında atılan bazı adımları şu sözlerle özetledi: "NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nda birbirlerine karşı tutum almamayı öngören bir ilkeyi yeniden harekete geçirdik. Ayrıca karşılıklı olumlu adımlar attık ve karşılıklı jestler yaptık. Bu tür güven artırıcı eylemlerle işleri yoluna koyabiliriz."