DİERG'den yapılan yazılı açıklamada, "Eğitimin önemli bileşenlerinden her branştan ortaokul öğretmeninin yaşayan diller dersi hakkında öğrenci ve ebeveynlerine bilgilendirme yapması sayesinde öğrencilerinin yaşadığı toplumdaki farklılıkları tanıma, benimseme, koruma dikkat ve hassasiyetinin güçlendirilmesindeki payı artabilir." denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli olarak uygulanmaya başlanan Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında okutulan Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça derslerine öğrenci ve veli ilgisini artırmak gerekmektedir.
Yaşayan dillerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesinde, anadili ve babadili Türkçe olmayanların bu ihtiyacının karşılanabilmesinde seçmeli derslerin de olumlu katkısı olacaktır.
22 Ocak 2021’de sona erecek bu derslerin seçimi anadili Türkçe olmayan öğrenci ve ebeveynler için kültürel, moral ve motivasyon açısından tarihsel, güncel endişe ve umuda sahiptir.
Dahası, anadili ve babadili Türkçe olan öğrencilerin yaşayan diğer dillerin Türkçeden farklılığı, özellikleri ve konuşucuları hakkında bilgi sahibi olması; toplumda Türkçeden farklı dilleri konuşan kesimlerin daha da belirginleşmesi; dillerin sürekliliğinin sağlanması, günlük hayatta açıkça görünür olması açısından bu dersler önemli olanaklar vermektedir.
DİERG; tüm öğretmenlerimizi bu derslerin var oluşunun nedenleri, her bir dilin korunması, günlük hayatta yerini alması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, anadili ve babadili ayrımı yapılmaksızın, tüm öğrenci ve ebeveynlere bir kez daha anımsatmaya davet etmektedir." (İLKHA)