Tayland`ın güneyinde yıllardır devam eden çatışmalara son vermek amacıyla hükümet ile Müslüman silahlı örgüt arasında ön anlaşmanın imzalandığı bildirildi.

Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Paradorn Pattanathabutr ve Malezya merkezli Ulusal Devrim Cephesi (Barisan Revolusi Nasional Melayu Pattani) örgütü temsilcisi Hasan Taib, taraflar arasında barış görüşmelerinin başlatılmasını öngören bir anlaşma imzaladı.

Taraflar arasında arabuluculuk görevini üstlenen Malezyalı yetkililer, anlaşmanın ayrıntılarının Malezya Başbakanı Necib Rezzak ile Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra arasında yapılacak toplantıdan sonra açıklanacağını belirtti.

GÖRÜŞMELER İKİ HAFTA İÇİNDE BAŞLAYACAK

Taraflar arasında başlayacak görüşmelerin ardından ateşkes ilan edilip edilmeyeceği henüz kesinleşmemişken, görüşmelerin iki hafta içinde başlayacağı belirtiliyor.

Görüşmelerin uzun bir yol olduğunu söyleyen Necib Rezzak, barışın iki tarafa da refah getireceğini sözlerine ekledi. Malezyalı bir yetkili de ilk görüşmelerin barış anlaşması için bir çerçeve oluşturmak amacıyla yapılacağını söyledi.

Öte yandan Müslümanların yaşadığı güney bölgelerinde 60 bin asker bulunduran Tayland ordusunun barış sürecine direnebileceği de belirtiliyor.

Tayland yönetiminin silahlı gruplarla şimdiye kadar gizli görüşmeler yaptığına inanılıyor. Fakat açık görüşme daha önce hiç olmadı.

Müslümanların 2004`te Tayland`ın güneyindeki üç eyalette özerklik için başlattığı isyan, 5 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu. İsyancılar, özellikle Budist hükümetin temsilcileri olarak gördükleri güvenlik güçleri ile öğretmenleri hedef alıyor.

20. yüzyılın başlarında Tayland`a bağlanmadan önce bağımsız bir İslami sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyor.

Tayland`ın güneyinde Ulusal Devrim Cephesi`nin yanı sıra Pattani Birleşik Özgürlük örgütü de bağımsızlık için savaşıyor.