İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya ölümlerinin azaltılması amacıyla 2019 yılını "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan etmişti.

"Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla yapılan etkinliklerde, sürücülerin yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermesi noktasında farkındalık oluşturulmuştu.

81 ile ve tüm ilçelerde, vali, kaymakam ve emniyet müdürlerinin de katıldığı denetimlerde önceliğin yayalara verilmesi noktasında sürücüler uyarılmıştı.

Şanlıurfa'da, yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalar, araçların durmaması üzerine zor anlar yaşıyor.

Şanlıurfalılar, sürücülerin yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermesini istiyor. Yaya geçitlerinde yayalara öncelik verilmediğini belirten halk,  İLKHA'ya konuştu.

Öncelik yaya uygulamasına anlayışlı sürücülerin dikkat ediyor

"Öncelik yaya" uygulamasına sürücülerin uymadığını belirten Seyyid Bağmancı, "Yayaya yol verme düşüncesi sürücüden sürücüye değişiyor. Anlayışlı ya da anlayışlı olmayan insanlar var. Bu durum sadece trafikte değil, her alanda bu geçerlidir. Anlayışlı bir insan olunca karşıdakini düşünür ve ona göre hareket eder. İnsanlarımız daha çok 'ben kendi işimi halledeyim" düşüncesiyle kendisini savunuyor. Çoğu insanımız da 'bana ne' diyor. 'Bana ne' anlayışı insanlara faydalı bir şey değildir. 'bana ne' anlayışını bir kenara bırakıp herkesin sorumlu davranması gerekir. Sorumlu olunca sadece insanlık değil; mahalle, belediye, memleket ve ülke gelişir. 'Öncelik yaya' diye atılan sloganlar var ama insanların kaçı bu slogana uyuyor?  İnsanlarımızın, milletimizin ve vatandaşlarımızın daha sorumlu ve akıllıca davranması gerekir. En ufak kelime veya cümle bile sadece bir olayı kapsamaz birçok olayda çözüm üretebilir." şeklinde konuştu.

"Yeteri kadar trafik kurallarına uyulmuyor"

Şanlıurfa'da yaya geçitlerinin büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Mustafa Ekinci, "Özellikle şehir merkezi ve Eyyübiye, Bağlarbaşı'ndaki caddeler, tamamıyla işgal edilmiş. Şu an gördüğümüz gibi kimse kimseye yol vermiyor. Yeteri kadar trafik kurallarına uyulmuyor. Yaya geçidinde ışıklandırma yok, ışıklandırma olması gerekir. Urfa'da üst geçit olunca milletin gücüne gidiyor. Üst geçidi kullananların oranı yüzde 5'tir. Üst geçide çıkmayanlar tellerden atlıyor. Trafik kurallarına riayet edilmeden karşıya geçiliyor. Bunu yapınca da ölümlü kazalara neden oluyor." diye konuştu.

"Belediye bu konuda önlem alamıyor"

Yayaların, arabanın duracağı düşüncesiyle yola çıktığını ifade eden Mahmut Bayram, "Urfa'da yaya geçidi sorunu gelenek haline gelmiş. Yaya geçidine 10 değil, 50 kişi de beklese şoför görse de yol vermiyor. Binde bir vicdanlı insanlar yol veriyor. Urfa'da yol verme kaidesi yok. Başka illerde de yaya geçidi sorunu var ama onlar bu kurallara genellikle uyuyorlar. Sürücüler, yayalara yol vermiyor ve hemen yoldan geçme düşüncesindeler. Belediye bu konuda önlem alamıyor. Yayaların da araçlara saygısı yok. Kovboylar gibi yola çıkıyoruz. 'Bu araç durmayabilir, işi, hastası veya yaralısı olabilir' diye düşünmüyoruz. Arabanın önünü kesiyoruz, durmalarını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Yaya geçidinde yayalara öncelik verilmiyor"

Yaya geçitlerinde çok kaza meydana geldiğini belirten Selami Koçyiğit, "Araçlar kırmızı ışıkta dahi durmuyorlar. Yaya geçidinde çok kaza oluyor. Yaya geçidinde yayalara öncelik verilmiyor. Yeşil ışığı bekleme derdi yok diye yayalar karşı tarafa geçmede zorluk yaşıyor. Yaya geçidinde yayalara öncelik verilmiyor. Belediye, trafik ışığı yapabilir. Yaya geçidinden önce trafik ışığı yapılabilir. Üst geçit yapılsa daha iyi olur." ifadelerine yer verdi.

"Bu durum şoförlerimizin sorunudur"

Şoförleri dikkatli olmaya çağıran Mahmut Furkan Pınarbaşı, "Bu durum öncelikle şoförlerimizin sorunudur. Biz yayaların etkisi yok. Yolları yapan mühendisler bu durumu düşünerek yapıyor. Şoförlere seslenmek istiyorum. Şoförler biraz daha dikkatli olurlarsa güzel olur." dedi.

Yaya geçidi sorunu için üst geçit yapılmasını isteyen Mustafa Kasap ise " Şoförlerimizin biraz daha duyarlı olması gerekir. Halkımızda bilinçsizdir. İki tarafında birbirinin haklarına riayet etmesi gerekir. Şoförlerimizin daha dikkatli olmalı ve trafik ışıklarına uyması gerekiyor. Sorunu çözümü için üst geçit yapılabilir, işaret levhaları konulabilir ve eğitim verilebilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)