ALMANYA - De Maiziere \"İsrail`i İran`a karşı korumak, Suud-i Arabistan`daki insan hakları ihlalinden daha önemli\" diyerek Alman hükümetinin silah satışlarını savunurken, tarihi bir itirafta da bulunmuş oldu. Zira De Maizirie`ye göre bölgenin silahlandırılması İsrail çıkarlarına olduğu için bir sakıncasının olmadığı gerçeğidir.

 

Süddeutsche Zeitung adlı Alman gazetesinin 22 Şubat baskısında Almanya`nın 2012 yılında Arap Krallıkları`na satmış olduğu silahların 1.42 trilyon avroyu bulduğu ve bu ülkelerin başını ise Suud-i Arabistan`nın çektiği yer almıştı.

 

İstatistiki verilere göre Almanya`nın Arap krallıklarına 2012 yılında silah satışı, geçen yıla göre 9 kat daha artmış durumda.

 

Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) Partisi başkanı Volker Kauder de Almanya`nın Fars Körfezi`ne silah satışını savunarak Welt am Sonntag adlı gazetede şu ifadeleri kullanmıştı: \"Her ne kadar Suud-i Arabistan`da dini özgürlüklerin olmadığı ve bölgede İsrail karşıtlığı eğiliminin olduğu gerçeği önümüzde duruyorsada Arap rejimleri, bölgede belirleyici faktöre sahipler ve İran`a karşı denge unsurudurlar.\"

 

Basına yansıyan bu demeçlerden hemen önce Başbakan Merkel`in Suud-i Arabistan`a satılacak silahlara yeşil ışık yaktığı ve gelen tepkilere kapalı kapılar ardında cevap verdiğide basına yansımıştı.

 

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya`dan sonra dünyanın 3. büyük silah ihracatçısı durumunda.

 

Londra merkezli faaliyetlerini yürüten Amnesty International adlı insan hakları kuruluşunun yayınlanan hak ihlalleri adlı raporunda, Alman silahlarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika`daki barışçıl gösterilerde göstericileri bastırmak için kullanılan silahların başında olduğu bilgisine yer verilmiş ve Almanya`yı bu konuda eleştirmişti. (Ahmet Fırat - İLKHA)