İSTANBUL - Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, yaklaşık dört aydır hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan Süleyman Ebu Gays ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.


"Türkiye`nin el-Kaide örgütü ile irtibatlı olmak ithamıyla gerek kendi vatandaşlarının, gerekse de başka ülkelerden değişik sebeplerle Türkiye`ye gelmiş, sığınmış insanların sistematik bir tarzda mağdur edildiği bir ülke haline geldiğini üzüntüyle gözlemliyoruz" diyen Kaya şu ifadeleri kullandı; "Batı medyasının sansasyonel yayınları ve başta CIA olmak üzere yabancı ülkelerin istihbarat servislerinin yönlendirmeleriyle haklarında hiçbir somut suç isnadı olmaksızın pek çok insan aleyhinde `terörizm` yaftasıyla kamuoyu oluşturulmakta ve devamında ağır hak ihlalleri yaşatılmaktadır."


1956 doğumlu Kuveyt vatandaşı Süleyman Ebu Gays bu durumun son örneğini oluşturmaktadır. 29 Ocak 2013 tarihinden bu yana Ankara`da Yabancılar Şube Müdürlüğü`nde tutulan Süleyman Ebu Gays`a neden ve ne kadar burada tutulacağına dair hiçbir bilgi verilmemekte, ayrıca avukatıyla irtibat kurması engellenmektedir."


Suçlu algısı oluşturuldu
"Süleyman Ebu Gays hakkında Türkiye basınında çıkan haberlerde Usame bin Ladin`in damadı olduğu vurgusuyla birlikte adeta otomatik bir biçimde `suçlu` algısı oluşturulmuştur" diyen Kaya şöyle konuştu; "Aynı haberlerde CIA`nın Türkiye`den bu kişiyi ABD`ye teslim etmesini talep ettiğine ilişkin bilgiler de yer almıştır. Türkiye`ye İran`dan sahte pasaportla girdiği gerekçesiyle Çankaya`da kaldığı otelde gözaltına alınan Süleyman Ebu Gays hakkında çıkarıldığı mahkeme tarafından verilen kararda kendisinin Türkiye aleyhine herhangi bir eylem hazırlığı içinde olmadığı, Suudi Arabistan`da bulunan eşinin yanına gitmeyi amaçladığı ve ABD`ye teslim edilemeyeceği belirtilmiştir.

Bu karara rağmen Süleyman Ebu Gays`ın serbest bırakılmamasını anlamak mümkün değildir. Ortada herkesi bağlaması gereken bir mahkeme kararı bulunmasına rağmen adı geçen kişinin Yabancılar Şubesi`nde bir tür tutuklu olarak alıkonulması hukukun çiğnenmesidir" dedi.


Keyfi bir tutumla avukatla görüştürülmedi
Bundan daha vahimi ise Süleyman Ebu Gays`ın durumunu öğrenmek ve kendisine hukuki planda yardımcı olmak için başvuran Avukat Selahattin Karahan`ın hiçbir gerekçe gösterilmeksizin Ebu Gays ile görüştürülmemiş olmasının izahı olmadığını belirten Kaya, "Ankara Yabancılar Şubesi tamamen keyfi bir tutumla yanında yeminli tercümanla birlikte Ebu Gays`la görüşmek için 4 ve 5 Şubat tarihlerinde iki defa Ankara Emniyeti`ne adı geçen kişiyle görüşme talebinde bulunan Avukat Selahattin Karahan`ın müracaatını reddetmiştir" dedi. (M. Erkan Yavuz - İLKHA)