VAN - Ellerinde "ek ödemeler emekli aylığına dahil edilsin, fazla mesailer maaşlarımıza eklensin" gibi dövizlerle maliye çalışanlarının barındığı konteynerlerde buluşan kalabalık grup, burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Büro Emekçileri Sendikası Van Şube Başkanı Mehmet Aydemir okudu.
 
Hükümetin çıkardığı 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan `eşit işe eşit ücret` düzenlemesine tepki gösteren Aydemir, düzenlemenin birçok haksızlığı da beraberinde getirdiğini söyledi. Düzenlemenin mali haklarını eşitleyen, fazla mesai ücretleri, ikramiye gibi kazanılmış hakları gasp eden bir düzenleme olduğunu savunan Aydemir, "Kamuya yönelik kapsamlı saldırının son ayağı olan kamu personel sisteminin kökten değiştirilmesi, sadece kamu emekçilerini değil, kamu hizmetinden yararlanan milyonlarca yurttaşı da doğrudan ilgilendirmektedir. Kamu emekçilerinin mevcut haklarını elinden almak isteyen her türlü düzenlemeye karşı kamu hizmetlerini ve kazanılmış haklarımızı savunmak, kamu hizmetini yürütenlerin ve bu hizmetten yararlananların ortak tepkisini örgütlemek bugün her zamankinden daha önemli hale gelmiş durumdadır. Siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz; iş güvencemizi asla ve asla müzakere konusu yapmayacağız! İnsanca yaşam ve grevli toplu sözleşmeli sendika talebimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.
 
"Belirlenen yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir"
Taleplerini; "666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin kamuda yarattığı ücret adaletsizliğine karşı gerçek anlamda "eşit işe eşit ücret" ilkesi hayata geçirilmelidir. Bugüne kadar bir nevi iyileştirme olarak ödenen ve 2013 yılının ilk ayından itibaren kesilen fazla mesailer maaşlarımıza eklenmelidir. Performans uygulamaları ile kamu emekçilerinin yarıştırılması, rotasyon adı altında il içi ve il dışı sürgün uygulamalarından derhal vazgeçilmelidir. İlimiz özelinde; Maliye Bakanlığının yeni personel almaması veya nakil yönetmeliğinin keyfiliğinden dolayı özellikle ilçelerde personel sıkıntısı yaşanmakta bu soruna ilde görev yapan personel arasından kura çekilerek geçici görevlendirme yapmak yoluyla çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Personelin, personel ailesinin mağdur olduğu idarecilerce göz ardı edilmektedir. Bizler buradan bir kez daha yerel yöneticilere ve Maliye Bakanlığına sesleniyoruz. Bu sorun palyatif çözümlerle değil, Bakanlık nezdinde yapılacak girişimlerle atama yoluyla giderilebilecek bir sorundur" şeklinde sıralayan Aydemir; "Vergide adalet için, her yıl hesaplanan açlık sınırı rakamından vergi v.b hiçbir kesinti yapılmamalıdır. Belirlenen yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. Temel tüketim maddeleri ve hizmetlerden alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Servet vergisi konulmalıdır. Toplanan vergiler savaşa, ranta değil, halkın yararına kamu hizmetlerinde kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
Basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
(Fırat Arslan - İLKHA)