DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nce kurulan \"Engel`siz Yaşam Atölyesi\"nde bedensel engelliler için yaşamsal öneme sahip olan tekerlekli sandalyelerin onarımı yapılıyor. Atölyede aynı zamanda uzuv kaybı yaşayan kedi ve köpeklere ortez-protez yapılacak. Atölye Koordinatörü Gültekin Aydeniz, \"Birlikte yaşadığımız canlılara saygılı olmak zorundayız.\" Bedensel engellilerin hayatla bağını güçlendiren, tek başına ihtiyaçlarını gidermesini sağlayan tekerlekli sandalyeler, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Sümer Park Ortak Yaşam Alanı`nda kurulan \"Engel`siz Yaşam Atölyesi\"nde tamir ediliyor. Atölyenin açılışı 1 Mart günü yapılacak.

 

Engelli Hizmetleri Destek Merkezi bünyesinde kurulan Engel`siz Yaşam Atölyesi sadece insan odaklı değil. Atölyenin kapıları; kentte yaşam mücadelesi veren tüm bedensel engelli canlıların sorunlarına yönelik faaliyet yürüten ilgili tüm kurum, kuruluş, barınaklar, dernek, vakıf, medikal ve sağlık alanlarına sonuna kadar açık olacak. Sosyal sorumluluk kapsamında gönüllülük temeline bağlı çalışmaların yürütüldüğü mekan, koruyucu bakım atölyesi olarak işlevini sürdürüyor.

 

Atölye Koordinatörü Gültekin Aydeniz, engelli nüfusunun yüksek olduğu bölgede engelli araçlarının arızası durumunda engellilerin büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, \"Bir cıvata sıkışmasında bile engelliler sosyal hayata dahil olamıyor\" dedi. Bölgede bunların tamiratını yapan herhangi bir atölye de bulunmadığını engellilerin sanayi sitesi ve bisiklet tamircilerinden yardım aldıklarına dikkat çeken Aydeniz, bu sorunları çözmek amacıyla atölyeyi kurmaya karar verdiklerini söyledi.

 

Aydeniz, \"Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza giren bir çok araç ve gereç hayatımızı kolaylaştırmanın yanı sıra bizleri hareketsizleştirip sağlıksız yaşama mahkum etmektedir. Bedensel engeli bulunan ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan herkesin, spor yapabilmesine olanak tanıyan tek unsur kendi beden gücü ile bir yerden bir yere gitmesi için harcadığı enerjidir. Bu harcanan enerji sürekli oturarak sosyal yaşam içerisine dahil olmak isteyen bedensel engellilerin sağlıklı yaşam için yapabildikleri tek spordur\" diye konuştu.

 

Elektrikli tekerlekli sandalyelerin son zamanlarda fiyatlarının cazip hale gelmesi ile birlikte ilgi ve talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken Aydeniz, \"Oysa elektrikli tekerlekli sandalyelerin birinci önceliği omurilik hastaları ve büyük oranda normal tekerlekli sandalyeleri kullanma olanağı bulunmayan yüzde 70 üstü engeli bulunanlardır\" dedi. Konuya ilişkin yaptıkları araştırmada, elektrikli tekerlekli sandalyelerin yararları ve sorunları yeterince irdelenmediğini söyleyen Aydeniz, \"Koruyucu önleyici her hangi bir sağlık eğitimi yardımı, ancak sağlık problemleri ortaya çıktığında verildiği görülmektedir\" dedi.

 

Atölyede, ayrıca, çeşitli nedenlerle uzuv kaybı yaşayan kedi ve köpekler için de ortez-protez yapılacak.

 

Amaç, toplumsal duyarlılığı arttırmak

Konuya ilişkin görüş bildiren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı atölyenin kuruluş amacının bedensel engelli yurttaşların eve mahkum olmaması ve sosyal yaşamdan kopmaması olduğunu ifade etti. Kıratlı \"Engelli yurttaşlarımız en küçük bir arıza için bile İstanbul ve Ankara`daki atölyelere göndermek zorunda kalıyordu ve maddi açıdan zorluk çeken engelliler için çok masraflı oluyordu\" dedi. Kıratlı, amaçlarının engelli yurttaşların hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra gönüllülük temelinde yürütülen çalışmalarla gençlerin toplumsal duyarlılığını arttırmak ve dayanışma kültürünü oluşturmak olduğunu sözlerine ekledi.(Osman İçli-İLKHA)