VAN - Türk Hava Yolları`nın tarifeli uçağı ile Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Dr. Metin Şahin ile birlikte Van`a gelen Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sangkyu Lee, Ferit Melen Havalimanı`nda Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer tarafından karşılandı. Daha sonra Van Valiliğine geçen Lee, Van Valisi Münir Karaloğlu`nu ziyaret etti.

 

Burada bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, Güney Kore halkıyla bir gönül ve kan bağının olduğunu ifade etti.

 

Büyükelçi Lee ise, kardeş ülke olan Türkiye`ye büyükelçi olarak yaklaşık 1,5 sene önce geldiğini söyledi. Türkiye`ye geldikten kısa süre sonra Van`da deprem olduğunu ifade eden Lee, \"O zaman buraya gelmek istedim, gelemedim. Ondan dolayı da üzüldüm. Bugün de burada olduğum için çok mutluyum. Deprem sırasında Türkiye`de olan Korelilerin kişisel olarak yardım etmeye geldiklerini öğrendim. Onlar burada iyi çalıştığı için Vali Bey tarafından tebrik edildiler. Vali yardımcısından depremde ve depremden sonra yaşanan süreç hakkında bilgi aldım. Van`ın eski haline geldiğini öğrendim. Van Türkiye`nin doğu bölgesinde; hem İran hem de Gürcistan`a yakın bir noktada olduğu için bu ülkelerle ilişki geliştikçe hem ticaret hem de turist bakımından çok gelişeceğini düşünüyorum. Van`ın deprem etkisini atlatmak için çok çaba sarf eden Sayın Vali Bey`e ve yardımcılarına teşekkür ediyorum\" dedi.

 

Güney Kore Ankara Büyükelçisi Sangkyu Lee buradan ayrıldıktan sonra Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi`yi makamında ziyaret etti. Güney Kore Büyükelçisi Lee`nin kendilerini ziyaret etmelerinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Abi, Büyükelçi Lee`ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, belediyeyi ziyaretlerinden dolayı Büyükelçi Lee`ye kilim hediye etti.

 

Daha sonra İsmail Hakkı Tonguç ile Kerim Tuncer İlköğretim Okulu öğrencilerinin tekvando gösterisini izleyen Sangkyu Lee burada yaptığı bir konuşmada tekvandonun vücut için, zihni geliştirmek için, psikolojik bakımından öğrencilere faydalı olan bir spor olduğunu kaydetti.

 

Van Valisi Münir Karaloğlu da, Türkiye`nin Kore halkı ile gönül bağının yanı sıra bir de kan bağının bulunduğunu anlattı. Vali Karaloğlu, \"Kore savaşlarında bizim büyüklerimiz oradaki Kore halkına yardımcı olmak için savaşa katıldılar, şehit oldular, gazi oldular. O savaştan sonra gönül bağından sonra bir de kan bağı geldi. Şimdi tekvando Kore`nin milli sporu, biz de millet olarak tekvandoyu seviyoruz. Gümüş madalyayı da Nur Tatar aldı, bir Vanlı. O da sizin yaşlarda başlamış ve olimpiyatlarda gümüş madalya aldı. İnşallah bu organizasyondan sonra şehrimizde daha çok sporcular çıkacak.\" dedi.

 

Daha sonra Van Ferdi Sporlar Merkezi`ne geçerek burada da incelemelerde bulunan Büyükelçisi Sangkyu Lee, Ankara`ya gitmek üzere Van Ferit Melen Havaalanı`na gitti. (Fırat Arslan - İLKHA)