MERSİN - Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölümü tarafından düzenlenen \"Sanayinin Üniversiteden Beklentileri\" konulu panel gerçekleştirildi.

 

Mersin Üniversitesi`nde düzenlenen panele Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim İnan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin Oturum Başkanlığını yapan Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü`nden Prof. Dr. Halil Kumbur, \"Üniversitelerimizin; nitelikli insan gücü yetiştirmek, ülkenin ve bilimin ihtiyaç duyduğu konularda araştırma yapmak ve araştırma sonucunda elde ettiği bilgileri toplumla paylaşmak gibi üç önemli görevi vardır. Bunun yanında sanayinin ise toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmet üretmek ve kaliteyi artırmak gibi görevleri bulunuyor. Bu görevlerin karşılıklı yerine getirilmesi ile sanayi üniversite işbirliği daha da gelişecektir\" dedi.
Toplantıda konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, \"Sanayi Üniversitelerden ne bekliyor? Ya da Üniversiteler Sanayi dünyasından ne bekliyor? Üniversite - Sanayi İş Birliği!!! Bunlar konuşulmamış şeyler değil… Aksine, aşırı konuşulmaktan ve dile getirilmekten artık slogan haline gelmiş, yani içi boşaltılmış soyut kavramlara dönüşmüş argümanlar. Gerçek Üniversite-Sanayi işbirliği; gerçekten kopuk çözüm arayışlarıyla, yıllarca bu sloganlar altında ezildi. Ancak, değişen dünyayı artık daha doğru izlemeye başlayan iş dünyası ve üniversitenin girişimleri; yeni iletişim teknolojilerinin önümüze serdiği yeni gerçekler, bizleri daha doğru adımlar atmaya zorluyor. İşte bu değişim bağlamında, özellikle çözümün bir parçası olarak gördüğüm genç mühendis adaylarının da; Seyirci değil, katılımcı olarak bu toplantıda bulunması gerekir\" dedi.
Lisan konusuna çok önem verilmesi gerektiğini belirten Mersin Sanayici İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt, \"Dil bilmeyen bir mühendis yarım mühendistir. Mutlaka bir veya birkaç lisan öğrenmelisiniz. Bunun yanında staj döneminizde soru sormaktan çekinmeyin\" dedi.
Ders müfredatının uygulama kısmının sanayi tesislerinde yapılması gerektiğinin altını çizen TARGID Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, \"Bu yolla öğrencilerimiz her şeyi yerinde uygulama ile öğrenip, üretim sürecini göreceklerdir. Bunun için stajların çok ciddiye alınması gerekiyor\" ifadesinde bulundu.
Mesleklere göre istihdam alanları yaratılmasını vurgulayan Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Veysel Özkan, \"Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Bunun için yeni meslek grupları açılmalı. Her meslek grubu bilgisayarla iç içe. Bilgisayar kullanımında, yazılım konusunda kendinizi geliştirmelisiniz\" diye konuştu. (Osman Öksüz - İLKHA)