DİYARBAKIR - `Kentsel Dönüşüm Projesi` kapsamında yaklaşık iki yıl önce yıkımına başlanan merkez Sur ilçesi Cevat Paşa Mahallesi sakinleri, Kültür Bakanlığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yıktıkları ve yıkacakları evlere karşılık yeterli miktarda istimlak bedeli vermediklerini ileri sürerek, evlerinden çıkmaya zorlandıklarını iddia ettiler.
 
Belediye ve Kültür Bakanlığının kendilerini mağdur ettiğini dile getiren mahalle sakinlerinden Saliha Bakışkan, "Sur içi dışında yıkımları gerçekleşen bölgelerde evlerini yıktıkları ailelere yaklaşık 70 bin ile 90 bin arası para verilirken neden bizlere 20 bin lira veriyorlar? Bize verdikleri bu paralarla nasıl başımızı sokacağımız bir ev alabiliriz" diyerek yetkililere sitemde bulundu.
 
Mahallelerinin yaklaşık iki yıldır yıkılarak harabeye döndürüldüğünü ve Belediyenin de vurdumduymaz bir tavır takındığını savunan Bakışkan, "Belediye bu konuda da bizi mağdur etti. İki yıldır buraları yıktılar. Belediye yetkilileri bir kere uğradıktan sonra bir daha gelmediler. Geldikleri sefer de ise bize TOKİ`ye yerleşmemizi teklif ettiler biz de kabul ettik. Belediye bu defada 8 ailenin kaldığı evlere karşılık TOKİ`de 3 daire vereceklerini söylediler. Biz de kalan 5 aile nereye gidecek diye tepki gösterdik" şeklinde konuştu.
 
Mahalle sakinlerinden Sabriye Ergin ise, "Bize 28 bin lira teklif ediyorlar, bizler bu parayı nasıl kabul edelim. 28 bin liraya bir oda bile gelmiyor" diyerek yetkililerden evlerine karşılık para değil ev istediklerini belirtti.
 
Yıkılacak olan evi karşılığında kendisine 14 bin lira teklifte bulunulduğunu ifade eden Züleyha Bozdağ da, "Hayvanlara bakarak geçimimi sağlıyorum biri üniversite 5 çocuğum okul okuyor. Bu çocukları zaten zorla okutuyorum, şimdi evimizde giderse ne yapacağız. Biz yetkililerden para değil ev istiyoruz" dedi.
 
Mahalle sakinleri son olarak, "Yetkililerin verdikleri para yeterli değil biz yıkılan evlerimizi terk edersek ömür boyu kiracı olacağız. Yetkililer bizleri mağdur etmeyi bıraksın, bizler yasal olarak tüm haklarımızı savunacağız" ifadelerini kullandılar. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)