BATMAN - Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen, telafisi mümkün olmayan mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olan ve `post modern darbe` olarak adlandırılan, 28 Şubat`ın üzerinden 16 yıl geçti. Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Avukat Murat Çiçek, 28 Şubat sürecinin bölgeye yansımasıyla ilgili İlke Haber Ajansı` (İLKHA)na önemli açıklamalarda bulundu.


Tüm demokratik kurumları iflas etti
28 Şubat darbesinin çok büyük tahribatlara ve Türkiye`yi senelerce geriye götürmesine sebep olduğunu belirten Çiçek, "Maalesef o dönemde birçok insan, özellikle de inançlı insanlar çok ciddi baskılara ve işkencelere maruz kaldılar. Eğitim haklarından mahrum bırakıldılar. Meşru legal siyasetin önü kesildi ve demokrasi dışı bütün unsurlar maalesef devreye girdi. Ülkenin bütün demokratik kurumları iflas etti. Darbe sürecinin en tehlikelisi ise, yargı ve medyanın araçsallaştırılmasıydı" dedi.


Darbenin etkisi halen sürüyor
28 Şubat`ın etkilerinin halen devam ettiğine dikkat çeken Çiçek, "28 Şubat darbesini planlayanlar, bu sürecin en az bin yıl süreceğini iddia etmişlerdi. 28 Şubat darbesi belki bin yıl sürmedi ama etkileri halen devam etmektedir. Çünkü o dönemde çıkarılan bazı yönetmelikler, yasalar ve anlayış kalıpları maalesef devam etmektedir. Özellikle haksız yargılama ve cezaların tekrar gözden geçirilmesi ve adaletin bu konuda tesis edilmesi gerekiyor. Kanaatimizce zihniyet açısından 28 Şubat devam etmektedir. Çünkü 28 Şubat sahip olduğu zihniyeti mevcut sistemden alıyordu. Mevcut sistemin de en büyük dayanağı, vatandaşı değil devleti merkez alan mevcut anayasadır" şeklinde konuştu.


Darbe mağdurlarının tüm hakları geri verilmeli
28 Şubat`ın tamamen ortadan kaldırılması için, yapılması gereken en önemli çalışmanın yeni Anayasa olduğunu ifade eden Çiçek, "28 Şubat`ın zihni dayanağını oluşturan anayasanın reform süreci tamamlanmadan ve darbe mağdurlarının da hakları tesis edilmeden, gerçek manada darbenin bittiğini ve sonuçlarının ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Bu konuda yapılması gereken en önemli çalışma, yeni anayasanın yapılması ve 28 Şubat mağdurlarının gasp edilmiş tüm haklarının geri verilmesidir. Örneğin halen kamuda başörtülü olarak çalışmak mümkün değildir ve bu konuda belirsizlikler vardır. Yine en temel hak olan din, vicdan ve ifade hürriyetiyle ilgili sorunlar olduğu gibi devam etmektedir" dedi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)