Hazırlayan: Özlem Akçin ( Özlem Keşifte )

Mısır piramitleri hakkında bir çok şey yazılıp söyleniyor, siz de bir çoğunu duymuşsunuzdur. Eh, kendilerinin tarihi yaklaşık olarak 3 – 4 bin yıl geriye giderse tabii ki söylenir! Kimisi uzaylılar inşa etti diyor, kimisi ise dünya üstündeki gizli ve üstün bir ırkın ürünü olduğunu söylüyor. Bazıları çıkıp da piramitlerin mucize dağıttığını, bazıları da tüm bunların hurafe olduğunu söylüyor. Ben de baktım, piramitler nedir ne değildir, insanlar onlar hakkında neler konuşmuş araştırdım ve sizin için yazdım. İşte Mısır piramitleri fonksiyonları ve haklarında bilgiler!

Firavun Mezarları

Mısır piramitleri esasında birer mezardır. Kendi dönemlerinde tanrılara denk kabul gören firavunların mezarları olarak inşa edilmişlerdir. Bilinen en eski piramidin, Zoser Piramidi'nin mimarı, adını sıklıkla duyduğumuz Imhotep'tir ve günümüzden 4500 sene önce yaşamıştır. 140'a yakın piramit bulunur ve bunların en bilindikleri, kartpostallarda devamlı rastladığımız Gize Piramitleri olarak bilinir. Her ne kadar Zoser Piramidi en eski piramit olsa da, en genişleri değildir. En geniş mısır piramidi aslında meşhur Keops piramididir.

Söylentiler ve İlginç Bilgiler

Hemen gelelim merakla beklediğimiz, piramitler hakkındaki enteresan bilgilere!

1- Piramitlerin firavun mezarları olduğunu söyledim. Piramidin içerisindeki mezar odası ise senede yalnızca 2 kez güneş almaktadır. Adına yapıldığı firavunun doğum gününde ve tahta çıktığı günde. Bu hesaplamanın yüksek bir astroloji, matematik ve geometri bilgisi gerektirdiğini de hemen belirteyim.

2- Piramitlerin her biri 20 ton ağırlığındaki taşlarla yapılmıştır. Üstelik bu taşları elde edebileceğiniz en yakın kaynak yüzlerce kilometre ötededir. Her ne kadar bu taşların nasıl taşındığı ile alakalı kesin bir bilgiye ulaşılamıyorsa da, bu taşların taşınması müthiş bir insan ve organizasyon gücünün ürünüdür. İnşasında 100 bin kölenin çalıştığını düşünürseniz, bu 100 bin köleyi bir araya getirebilmek ve onları beraber çalıştırmak müthiş bir toplumsal organizasyon işidir.



3- Piramitlerde kullanılacak olan mimari ve cebirsel teknikler bir hayli ileridedir. O vakitler Mısır'ın gelişmiş bir bilimsel araştırmalar merkezi olduğunu da hatırlatayım. Nil Nehri'nin azgın suları, onlara matematiği ve geometriyi öğretmiştir. Böylece bu bilgilerle, bu güne kadar ulaşan muazzam yapılar yapmışlardır. Yani piramitler nasıl yapıldı diyorsanız, size matematik, geometri ve insan gücüyle diyebilirim!

 

4- Günümüzde, piramitlerin içinin sırrı hala çözülebilmiş değil. Mesela içerde ultrason, radar ve sonar gibi cihazlar çalışmamaktadır. Dahası, diyorlar ki, bir kova dolusu kirli suyu piramidin içerisine bırakırsanız, birkaç gün sonra bu suyu temizlenmiş bir biçimde bulabilirmişsiniz.

5- Piramitlerin içi her çeşit kirli şeyin uzak tutulması için dizayn edilmiştir. Örneğin, içeriye ağzına kadar dolu bir çöp bidonu bıraktığımızı düşünelim. Bu çöp bidonun içerisindeki yemek artıkları etrafı hiç kokutmazlar ve belli bir süre sonra bir bakarsanız: Onlar da mumyalaşmış olacaktır!



6- Hemen bir başka efsaneyi de anlatayım size: Söylentilere göre piramitlerin içerisine koyduğunuz bir miktar süt, bozulmadan günlerce kalabilirmiş.

7- Eğer açık bir yarayla piramitlerin içerisine girer ve bir süre beklerseniz, yaranızın, dışarıya oranla iki kat daha hızlı iyileştiğini gözlemleyeceksiniz. Hemen, olur mu öyle şey canım demeyin. Daha önce vermiş olduğum bilgileri de hesaba katarsak, muhtemelen piramitlerin ortamı, yaraların geç iyileşmesine sebep olacak, yiyecekleri bozacak ve atıkları öğütecek çürükçüller ve parazitler için hiç de iyi bir ortam değil! Zaten aksi olsaydı, firavunların mumyaları bu zamana kadar birkaç kez daha ölürdü diye düşünüyorum.

8- Ayrıca, mumyalama için bir de ortam sıcaklığını düşünmek gerekmektedir. Ne çok sıcak olmalı ne de çok soğuk ve sıcaklık stabil kalmalı. Mısır piramitleri fonksiyonları arasında en ilginci bu olabilir. Zira piramitlerin içerisindeki sıcaklık sene boyunca 20 derece civarlarında doluyor Dönemin teknolojisini düşünürseniz, bu muazzam bir özellik. Yukarıda bahsettiğim ve çeşitli fonksiyonların de bu sıcaklık meselesi ile bir ilgisi olsa gerek!

9- Antik Mısırlılar'ın çok derin bir mitoloji kültürü vardı. Ölümden sonra hayat olduğuna inanırlardı. O yüzden piramitlere gömülen firavunlar, dünyadaki servetlerini öte dünyaya da taşımak için, mücevherleriyle, altından asalarıyla ve tüm eşyalarıyla beraber gömülürlerdi.

10- Mısır mitolojisine göre, Mısır piramitleri nerde inşa edildi, o bile önem taşımaktaydı. Nil nehrinin batısı, güneşin battığı yer olduğu için, ölüler diyarına geçişi de temsil etmekteydi. O yüzden bütün piramitler Nil Nehri'nin batısına yapılmıştır.

11- Mısır piramitlerinin yeriyle ilgili bir başka enteresan bilgi: Piramitin bulunduğu yerin dünyanın ağırlık merkezini işaretlediğini söyleyenler de var. Tabii ki bu kanıtlanabilmiş bir bilgi değil. Ama söylentiye göre, piramitlerden dünyanın merkezine doğru giderseniz, oralarda bir yerler karşınıza ağırlık merkezi de çıkacaktır.

12- Orion takımyıldızı, Dünya'dan görülen en parlak yıldızları içermektedir. Mısırlılar'ın astrolojide ne kadar ileride olduğunu söyledik. Gize piramitlerinden üçü, Keops, Kefren ve Mikerinos Piramitleri, Orion Kuşağı ve onun 3 parlak yıldızı ile aynı düzlemde yer almaktadır. Eğer doğru açıyla bakarsanız, her bir piramidin tepesinde parlayan bir yıldızı rahatlıkla görebilirsiniz.

13- Mısır piramitlerinin içinde ne var sorusu üzerine akla hemen “resimli yazılar” olan hiyeroglifler gelebilir. Ancak akla gelen bütün bilgilere ve tüm söylenenlere rağmen piramitlerin içerisinde hiyeroglifler bulunmaz.

14- Mısır'da 100'den fazla piramit olduğunu söyledim. Burayanbazı bilindik Mısır piramitleri isimleri yazayım:

Gize Piramitleri: Keops, Kefren ve Mikerinos

Sfenks Piramidi

Sakkara Piramidi

Maldum Snefru Piramidi

Dahahur Piramidi

Dahahur Snefru Piramidi

Sakkara Pepi II Piramidi

Binlerce yıl sonra bile insanlık bizi şaşırtmaya devam ediyor. Ne dersiniz, piramitleri gidip de yerinde incelemek de fayda var değil mi?