Gaziantep’in 11 ay boyunca Fransız işgalcilerine karşı verdiği destansı mücadeleyi tüm ayrıntılarıyla ziyaretçilerine tekrar yaşatan 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müze, Gaziantep’in sömürgeci Fransa’dan Kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümünde kapılarını ziyaretçilere açtı.
Şahinbey ilçesi Seferpaşa Mahallesi’nde tarihi Gaziantep Kalesi civarında Büyükşehir Belediyesince yaptırılan müzede, Antep Savunması ile Kurtuluş Savaşı'nda verilen dillere destan mücadele, özel hazırlanan görseller ve dönemin eşyalarıyla anlatılıyor.
Müze ile 6 bin 317 şehidin verildiği ve binlerce kişinin de gazi olduğu Antep Savunması’nın gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Müzede, gazi ve şehit yakınları tarafından bağışlanan eşyalar, Antep Savunması’na şahitlik eden binalardan kalma kapılar, pencereler, mücadelede kullanılan silahlar ve o dönemde kullanılan kıyafetler yer alıyor.
Ziyarete açılan müze, Antep Savunması’nı ve kurtuluş mücadelesinin yanı sıra, aynı zamanda da 99 yıl önce kenti işgal eden Fransız askerlerinin o dönem yaptığı zulmü de anlatıyor. Müzeyi ziyaret edenler, sömürgeci ve işgalci Fransızların zulmüne, Gazianteplilerinde destansı mücadelesine şahit oluyor.
Antep Savunması’ndan kalma silahların ve üniformaların yanı sıra o döneme ait çok sayıda eşyanın da sergilendiği müzede, savaş döneminde yaşananların canlandırıldığı maketler de yer alıyor.
Kent halkının topyekûn mücadele ederek işgalci Fransızlara ve İngilizlere karşı eşsiz mücadele örneği ortaya koyduğu mücadeleyi her yönüyle anlatan müzeyi ziyaret edenler İLKHA muhabirine, adeta o dönemi yaşadıklarını söyledi.
Ziyaretçilerden Salih Kaplan, müzeyi gezerken çok duygulandığını ve Antep Savunması’nda yaşanan tüm olayları bire bir gördüklerini belirtti.
“Herkesin bu müzeyi mutlaka görmesini istiyorum”
Müzenin olağanüstü olduğunu belirten Kaplan, “Müze tek kelimeyle harika olmuş. Her Gaziantepli ile birlikte herkesin bu müzeyi mutlaka görmesini istiyorum. Müzenin güzelliği de zaten dıştan kendisini belli ettiriyor. Tasarımı da çok güzel olmuş. Müze için büyük emek verilmiş ve müzeyi çok beğendim. Müzenin açılmasını uzun zamandır bekliyordum. Müzede, Gaziantep’in savaş dönemi ve o dönemde yaşananlar, nasıl mücadele verildiği, neler çekildiği ile Gaziantep’in bugünlere nasıl gelindiği çok iyi anlatılmış. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
“Kurtuluş Savaşı ve Antep Savunması’nda yaşananlar çok iyi sergilenmiş”
Antep Savunması’nın ve işgalci Fransızlar ile İngilizlerin yaptığı barbarlığın da çok iyi anlatıldığını ifade eden Abdullah Bakır, “Müze açılır açılmaz ziyaret etmek istedim. Müzede inanılmaz büyük bir emek var. Hem tarihçilerin hem de mimarların muhteşem bir emeği var. Müzede yapılan çalışmalarda çok değerli olmuş. Gerçekten şaşkınlıkla müzeyi gezdim. Daha önceleri de İstanbul’da ve Avrupa’da bu tür panorama müzelerini gezmiştim ama gerçekten bu tarzdan bir müzeyi ilk defa görüyorum ve bundan dolayı da çok etkilendim. Rehberler eşliğinde müzeyi ziyaret etmek ise daha bir etkili oluyor ve müze tarihi kaynaklar temel alınarak dizayn edilmiş. Kurtuluş Savaşı ve Antep Savunması’nda yaşananlar çok iyi sergilenmiş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“Müzeyi çok güzel buldum ve çok duygulandım”
Müzeyi çok beğendiğini belirten Nisanur Gemce, “Bir Gaziantepli olarak müzeyi çok güzel buldum ve çok duygulandım. Müze çok güzel olmuş. Antep Savunması her halde daha iyi bir şekilde anlatılamaz ve tanıtılamazdı. Müzeyi yapanların emeklerine saygı duyuyorum. Tarihimizi öğrenmek daha güzel oldu. Antep Savunması döneminde yaşananlar çok açıklayıcı olmuş. Bu kadar beklemiyordum ama müze gerçekten çok güzel olmuş.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)