ABD Hazine Bakanlığı'nın ve Dışişleri Bakanlığı'nın yaptırım uygulayacağını duyurduğu iki listede toplam 18 kişi ve kurum yer alıyor. Suriye ordusunun istihbarat biriminin başındaki Kifah Mulhem, Suriye Merkez Bankası ve Esad'ın yakın danışmanlarından Lina el Kinaya listenin içerisinde yer alan isimlerden. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada Esma Esad'ı "Suriye'deki savaşa siyasi çözüm bulma çabalarını engellemekle" suçlarken şu ifadeleri kullandı;

"Bugün Dışişleri Bakanlığı, Esma Esad'a, Suriye'deki çatışmaya siyasi çözüm bulma çabalarını engellediği için yaptırım uyguluyor. Esma Esad, rejim adına ekonomik ve siyasi güç elde etme çabalarını, sözde yardım dernekleri ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla destekledi.

"Esad ve Akras aileleri yasadışı şekilde elde ettikleri zenginlikleri Avrupa, Körfez ve başka yerlerdeki gayrimeşru ağları sayesinde, Suriye halkının aleyhine olacak şekilde arttırdı. Bu sırada Suriye halkı ekmek, benzin ve ilaç için uzun kuyruklarda beklemeye devam ediyor."

ABD Başkanı Donald Trump'ın atadığı Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn de telekonferans yöntemiyle gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Esma Esad'ın İngiltere'de yaşayan ailesine yönelik yaptırımlar için İngiliz hükümetiyle işbirliği içinde çalışıldığını belirterek "Salı günü iki bakanlığın listesine giren kişiler ve kurumlar ticaret ya da iş yapanlara da ikincil yaptırımlar uygulanacak. Beşar Esad'ın mal varlığını hedef almanın yolu bu” ifadelerini kullandı.