Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5510 sayılı Kanunun 14'üncü maddesi hükümleri doğrultusunda sağlık çalışanlarının Covid-19 tanısı ile tedavi olup sonucu SGK tarafından "malul" olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin "meslek hastalığı" veya "Vazife Malulü" hükümlerinden yararlanmaları için ilgili genelge 81 ile bildirdi.
Covid-19'un sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı ve söz konusu hastalıktan dolayı vefat edenlerin yakınlarına vazife malulü olarak tanımlanmasını değerlendiren Sağlık-Der Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Demirel, bu tanımlamanın daha önce sağlık çalışanlarının performans ek gösterge sorunlarının da ortadan kalkmasına vesile olduğunu belirtti.
Pandemi sürecinde en çok yükü sağlık çalışanların taşıdığını belirten Sağlık-Der Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Demirel, tanımlanan meslek hastalığı için, "Pandemi, bir savaş süreci gibidir. Bu savaş sürecinde ön cephede çarpışanlar sağlık çalışanlarıdır. Pandemi süresince en çok yükü taşıyan sağlık çalışanları olduğu için Covid-19'un 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun 14'üncü maddesinde yer alan vazife malullüğü ve mesleki hastalık olarak tanımlanması için sivil toplum kuruluşları olarak hükümete çağrıda bulunmuştuk." ifadelerini kullandı.
"Covid-19 ile mücadelede sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma riski çok yüksek"
Demirel, "14 Aralık'ta toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından genelge yayınlandı. Genelge kapsamında 5510 sayılı kanuna göre sağlık çalışanlarından memur olanlar vazife malulü, işçi olarak çalışanlarda mesleki hastalık olarak kabul öngörüldü. Mesleki hastalıklar, kanunda, çalışanın mesleği ile ilgili iş yerinde oluşabileceği kısa ve uzun vadeli iş görememezlik veya malullük ile ilgili olanlar meslek hastalığı olarak tanımlanmaktaydı." dedi.
Coronavirus'ün meslek hastalığı olarak kabul görmesinden memnun olduklarını dile getiren Demirel, "Covid-19 ile mücadelede sağlık çalışanlarının bu hastalığa yakalanma riski çok yüksektir. Nitekim toplam vakaların onda birinin sağlık çalışanı olduğunu biliyoruz. Bu konuda ön cephede çalışan sağlık çalışanlarının mesleki hastalık veya vazife malulü olarak sayılması sevindirici bir haberdir. Bunun çalışanları motive edecek bir düzenleme olduğunu düşünüyor, hükümetin bu adımını olumlu görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Demirel, "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı olarak tarif edilen kişilere yönelik olarak geçici kapsamda iş göremezlik durumunda olan sağlık çalışanlarına ek ödeme ve diğer haklardan yararlanma hakkı getirildi. Ayrıca bu hastalıktan vefat etmiş sağlık çalışanı varsa birinci derecedeki yakınlarına ödeme yapılması olumlu bir gelişmedir. Çünkü gerçekten bu bir meslek hastalığı idi ve ilk etapta bu konuda bazı tereddütler olsa da son genelge ile tamamen netleşmiş oldu." dedi.
"Genelgede yayınlanan vazife malullüğü ve meslek hastalığı tüm sağlık çalışanlarını kapsıyor."
Vazife malullüğünün bütün sağlık çalışanlarını kapsadığını söyleyen Demirel, "Sağlık çalışanlarının maaşların yanında bir de performans ek göstergeleri var. Bu göstergelerde sağlık çalışanları, özellikle Covid-19 dolayısıyla hastanelerde hasta yoğunluğunun tamamen pandemiye yönelik olmasından kaynaklı olarak döner sermaye ödeyememe ve gelirlerin azalmasına bağlı olarak mağdur olmuştu. Bakanlık, üçer aylık dönemlerle bu performans göstergelerini yüzde 100 ek performanstan yararlanma şeklinde bir ek performans verilmesi istenilmişti ve verilmeye başlanmıştı. Bu göstergeler sağlık çalışanlarının tamamını kapsamamıştı. Ancak bu genelgede yayınlanan vazife malullüğü ve meslek hastalığı tüm sağlık çalışanlarını kapsadığı için olumlu etki oluşturdu." şeklinde konuştu.
Demirel, "Performansa dayalı sistemde kat çalışanlarına yönelik olarak performans veriliyor. Mesela bir hastanede Covid-19 servisinde çalışan hemşireye performans ödeniyorken orada aynı durumda olan bir yardımcı hizmetlerde çalışana maalesef bu ek ödeme yapılamıyordu. Ancak bu vazife malullüğü genelge ile tüm sağlık çalışanlarına söz konusu hak verildi." dedi.
Sağlık çalışanlarının takip edeceği süreç hakkında bilgi veren Demirel, "Bundan sonra mesleki hastalığa yakalanan personel, bilgileri birim sorumlusunun onayı ile İl Sağlık Müdürlüğü'ne, İl Sağlık Müdürlüğü de ilgili evraklarla beraber SGK İl Müdürlüğü'ne ve daha sonra bakanlığa gönderilerek bu haktan yararlanmış olacak." ifadelerini kullandı.
"23-25 aralıkta Dünya Sağlık Müslüman Toplulukları Kongresi yapılacak"
Sağlık-Der olarak Genel Başkanı Uzman Dr. Kasım Sezen başkanlığında her yıl dünya Müslüman toplulukların katıldığı kongreler düzenlediklerini belirten Demirel, bu sene düzenlenecek olan kongrenin gündemi Covid-19 ile ilgili mücadele olacak ve pandemi dolayısıyla online olarak gerçekleşeceğini söyledi.
Demirel, "Bu yıl beşincisini yapacağımız Dünya Sağlık Müslüman Toplulukları Kongresi Dünya Sağlık İslam Birliği (WIHO) başkanlığında yapılıyor. 23 ve 25 Aralık'ta düzenlenecek olan kongremizde sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar ve tecrübeleri aktaracak, İslam ülkelerindeki Müslüman toplulukların bilim adamları birbirleri ile istişarede bulunacaklar. Bu vesile ile şu an Dünya Sağlık Müslüman Toplulukları Kongresi'ne online kayıt alıyoruz. Diyarbakır ilimizden de konuşmacı hocalarımız var." diye belirtti.
Yapılacak kongreye büyük oranda katılım beklediklerini ifade eden Demirel, "Kongrede açılış konuşması olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleri olacak ve aynı zamanda Malezya Sağlık Bakanı ve diğer Müslüman ülkelerde bakanlık düzeyinde katılımlar bekliyoruz. Geçen sene kongreye 65 ülkeden temsilcilerimiz katılım sağlamıştı. Bu sene de büyük oranda katılım bekliyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur." dedi. (İLKHA)