Coronavirus'ün genetik yapısında meydana gelen değişimin tam olarak virüsün özelliklerine nasıl etki ettiği bilinmemesine rağmen, yeni versiyonun yayılma hızının normalinden çok daha hızlı olduğunun ortaya çıkması ciddi endişelere yol açtı.
Aslında virüslerin mutasyona uğraması normal kabul ediliyor. Her yıl milyonlarca insanı etkileyen mevsimsel gribe karşı geliştirilen aşılar bu nedenle sürekli yenileniyor.
Önemli olan mutasyonun virüslerde bulunan genetik materyalin hangi bölümünde meydana geldiği ve virüse ne yönde etki ettiğidir.
Hastalık yapan virüslerde meydana gelen mutasyonlar, virüsün patojenik (hastalığa yol açan) özelliklerini artırabileceği gibi tersi yönde de bir işlev görebilir.
Dünyayı saran Coronavirus pandemisine karşı etkili aşıların henüz geliştirme aşamasında olduğu ve etkinlikleri hakkında tartışmaların devam ettiği bir zamanda ortaya çıkan bu mutasyon, bugüne kadar yapılan çalışmaların akamete uğraması tehlikesini ortaya çıkarması asıl endişe sebebi.
Mutasyona uğramış Coronavirus hakkındaki bilimsel çalışmalar henüz başlangıç aşamasında olduğu için ortada aydınlatılması gereken çok sayıda belirsizlik ve yığınla cevap bekleyen soru bulunuyor. Fakat bu yeni Coronavirus çeşidinin daha hızlı yayıldığı ve eğer önlem alınmasa kısa sürede tüm dünyaya yayılabileceği konusunda bilim insanları hemfikir.
BBC'ye konuşan Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu Üyesi Profesör Nick Loman, bu yeni Coronavirus çeşidi hakkında daha fazla laboratuvar çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ve bunun haftalar, belki de aylar alabileceğini belirtti.
Bu yeni versiyon ilk olarak eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'daki Coronavirus vakalarının 4'te birini bu versiyon oluştururken aralık ayının ortalarına kadar bu oran 3'te 2'ye çıktı. Bu yeni versiyonun yayılma hızı laboratuvar testlerinden kolayca anlaşılabiliyor.
Imperial College London'da çalışan Dr. Erik Volz tarafından yapılan sunuma dayanarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu versiyonun yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olabileceğini söyledi.
Dr. Volz, "Konuşmak için gerçekten çok erken. Fakat bugüne kadar gördüğümüz sonuçlara göre bu versiyon daha hızlı yayılıyor. Sürekli takip etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Nottingham Üniversitesi'nden Viroloji Uzmanı Profesör Jonathan Ball ise yeni Coronavirus'ün kesin olarak daha bulaşıcı olduğunu söylemek için henüz yeterli kanıt olmadığını söylüyor.
Bu mutant Coronavirus'ün Birleşik Krallık'ta mı ortaya çıktığı yoksa başka bir ülkeden mi buraya geldiği konusunda henüz kesin bir bilgi yok.
Bu yeni versiyon, Birleşik Krallığın her tarafında tespit edilmesine rağmen vakalar çoğunlukla Londra'da yoğunlaşıyor.
Dünya genelinde virüs örneklerinin genetik kodlarını takip eden Nextstrain adlı kuruluş, yeni versiyonun Danimarka ve Avustralya'dan İngiltere'ye gelmiş olabileceğini açıkladı.
Ayrıca, Hollanda'da da yeni Coronavirus'ün neden olduğu vakalar tespit edildi.
Aslında Coronavirus'te meydana gelen mutasyonlara ilk defa rastlanılmıyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirus, dünyanın dört bir köşesine yayılırken defalarca mutasyona uğradı.
Fakat bu yeni mutasyonun virüsün hücre içerisine girişini kolaylaştırdığı düşüncesi, asıl endişe kaynağını oluşturuyor. (İLKHA)