Hava savunma sistemlerini güçlendirmeye yönelik Rusya'dan alınan S-400 füze hava sistemlerini kabullenemeyen ABD, Türkiye'ye yönelik ekonomik ve savunma sanayisinde yaptırım alma kararı aldı.

 

Birçok çevre tarafından sert bir şekilde kınanan yaptırım kararı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, karara tepki gösterirken ABD ve Avrupa'nın hiçbir zaman Türkiye'ye dost olamayacağını söyleyerek ülke yöneticilerinin ABD'ye karşı alacakları kararların yanında olacaklarını ifade etti.

Mehmet Böke

"Söz konusu ülke olunca herkes birlik olmalı"

Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını söyleyen Mehmet Böke, "Yapılan yaptırımı elimizin tersiyle iteriz. Hükümetimiz ve bakanlarımız geri çevirdiler. Bizler de arkalarındayız. İllaki bu kararlarından dönecekler. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti eskisi gibi değil, artık güçlü bir devlettir. Her hâlükârda onların hakkından gelebilecek bir durumdadır. İyiye doğru gidiyoruz ama bu hastalık sıkıntısını da atlatsak Allah'ın izniyle daha da iyi olacağız. Söz konusu ülke olunca herkes beraber olacak. Bundan farklı sonuçlar çıkarmamalıyız. Hükümetin arkasında durmalıyız." dedi.

ABD ve Avrupa'nın hiçbir zaman dost olmayacağını da belirten Böke, "Onlar korku dostluğu kurarlar. Türkiye'siz ABD de olmaz,  Avrupa da olmaz. Yıllarca bizi sömürdüler. Şimdi savunma alanında gelişim gösterince işlerine gelmedi. Reisimiz, hükümetimiz ve halkımızla bir bütün olarak bunların üstesinden geleceğiz inşallah." diye konuştu.

Fazlı Dikbüyük

"Yaptırım kararına karşılık üslerin kapatılması güzel olur"

Hava savunma sisteminin güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Fazlı Dikbüyük, "S-400 füzelerini almamız çok iyi oldu. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Ama ABD'nin aldığı karar yanlıştır. Bunu yapmamaları gerekiyor. Her ülkenin rahatlıkla istediği yerden füze alabilmesi lazım. İçimizde bile yanlış yola sapanlar varken ABD'den bize asla dost olmaz. Bize yapılan yaptırım kararına karşılık üslerin kapatılması güzel olur." ifadelerini kullandı.

Hakan Doğan

Yaptırım kararının ilk olmadığını ve siyasi girişimlerle sorunun çözülebileceğini dile getiren Hakan Doğan, "ABD bunu ilk defa yapmıyor birçok defa bunu tekrarladı. Ama çok büyük bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Politik bir meseledir, siyasi ilişkilerle halledilecektir. Şu anda ABD'nin üslere herhangi bir ihtiyacı kalmadı. Üslerin herhangi bir etkinliği yok. Hiçbir ülkenin dostluğu yoktur, menfaat ilişkileri var ve bu doğrultuda hareket ederler. Hiçbir ülke kendisinden başka kimseyi düşünmez. Kimse kimsenin dostu değil." şeklinde konuştu. 

Salih Karakuş

"ABD yüzümüze gülse de arkadan yine vurur"

ABD ve Avrupa'nın karşılıksız iş yapmayacağını belirten Salih Karakuş da şu ifadeleri kullandı:

"57 yaşındayım yıllardır tecrübe ettim, Avrupa ülkelerinin bizlere hiçbir şeyi karşılıksız vermeyeceklerine adım gibi eminim. Polonya, Bulgaristan Avrupa Birliğine alındı. Türkiye onlardan daha ileri ama bizim dinimizden korkuyorlar ne hikmetse. Hâlbuki en sosyal din bizim, korkmamaları lazım. Yaşım 57, Allah bana bu kadar daha ömür verse yine bunların bizi Avrupa Birliğine alacaklarını zannetmiyorum. Türkiye isterse çağ atlasın, uzaya gitsin, uçan araba yapsın yine de almazlar. Bu bir kandırmacadır. Bu insanlar bizim halkımız sevmiyorlar, zorla da sevdiremezsin. Zorla sevse de yüzümüze güler ama arkadan vurur. ABD bunu her zaman yapıyor. Bütün Avrupa ülkeleri böyle." (İLKHA)