Devlet eliyle oynatılan ve "Milli" söylemiyle halkın teşvik edildiği piyango kumarı, insanların hayatını karartmaya devam ediyor. Piyangoya ümit bağlayan yüzlerce kişi hem günah işliyor hem de kendilerine bir şey çıkmadığında hayal kırıklığı yaşayarak aile huzursuzluğuna ve hatta intiharlara bile neden olabiliyor.

Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, yılbaşı kutlamaları ve piyango biletlerinin satılıp alınması ile ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

 

İslam dininin; şans oyunlarını ve çekilişleri kumar kabul ederek yasakladığını anımsatan Işıldar, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvalarının dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Piyangodan kazanılan parayla hiç kimsenin saadet bulmadığına dikkat çeken Işıldar, ömürden bir yıl geçtiği ve yeni bir yıla girildiği için Allah'a dua edilerek tefekkürle geçirilmesi tavsiyesinde bulundu.

"Yılbaşı geldiğinde 'bir yılım gitti, önümüzdeki yıla yetişecek miyim' diye tefekkür edilmeli"

Her yılbaşı geldiğinde Allah'ın Müslümanlara verdiği ömürden bir yılın daha geçtiğinin tefekkür edilmesi gerektiğini belirten İl Müftüsü Işıldar, "Özellikle yılbaşının böyle çekilişlerle, piyangolarla anılması bizi tefekkür dünyasından uzaklaştırmaması gerekir. Yılbaşı geldiğinde piyango ve çekilişler düşünülmemeli; tam aksine 'Bir yılım gitti, önümüzdeki yıla yetişecek miyim?' diye düşünüp tefekkür etmeliyiz. Piyango ve çekilişlerle ilgili Kur'an-ı Kerim'in Necm Sûresi'nde çok ibret alınacak bir Ayet-i Kerime'de şöyle buyuruluyor:

'İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.'

İnsana çalıştığı her şeyin karşılığını Allah hem bu dünyada hem de ahirette verecektir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir Hadis-i Şerifte:

'Ameller, niyetlere göre değer kazanır.' diye buyurmuştur." dedi.

Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar

"Dinimiz şans oyunları ve çekilişleri yasaklamıştır"

Hem bu dünyada hem de ahirette herkese çalıştığının karşılığının verileceğini hatırlatan Işıldar, "Bu dünya için çalışan bu dünyada, ahiret için çalışan da ahirette muhakkak karşılığını alacaktır. Dinimiz şans oyunları, çekiliş gibi hiçbir emek verilmeden çok küçük paralar koymak suretiyle böyle bir zenginlik elde etmeyi yasaklamıştır ve kumar kabilinden değerlendirmiştir. Bu manada Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, her yıl fetvalar yayımlıyor. Ne olur bu fetvaları dikkate alalım." tavsiyesinde bulundu.

"Hiçbir zaman piyangodan kazanılan parayla saadet elde edilememiştir"

Işıldar, "Yapılan araştırmalara göre, piyangodan para kazananların hiçbiri o parayla saadeti elde etmemiştir. Çünkü Allah'ın haram kıldığı her şeyde bir zarar vardır. Allah'ın helal kıldığı bir şeyde ise hem bu dünyada hem de ahirette insanlar için fayda vardır. Allah'ın yasak kıldığı bir fiil işlendiğinde toplumda servet düşmanlığı ve huzursuzluk meydana çıkıyor ve insanlara huzur getirmiyor. Topluma huzur verecek şeyi Mehmet Akif Ersoy;

'Kuzum çalışıp bir ekmek parası kazanmak ayıp mıdır?

Her kim çalışıp kazanmazsa bir ekmek parası,

Dostunun yüz karası, düşmanının maskarası.' ifadeleriyle çok güzel dile getirmiş.

Herkes helal yoldan gayret ederek çalışmalı. Allah-u Teala herkese çalıştığının karşılığını verecektir. Alın teriyle, helal yoldan emek vererek elde edilen kazançtan daha lezzetli bir şey yoktur." dedi.

"Yeni bir yıla girmeyi dua ile karşılamalıyız"

Çok para kazanıp servet sahibi olmanın insanlara huzur getirmediğine dikkat çeken Işıldar, "Burada yanılgıya düşemeyelim. İnsanı yaratan Allah'tır. Allah-u Teala yarattığı insanın ne şekilde huzurlu ve mutlu olacağını Peygamberi aracılığıyla bizlere iletmiştir. Bizim için önemli olan budur. Bu değerlere dikkat ettiğimiz zaman çok servet sahiplerinin ulaşamadığı saadet, huzur ve mutluluğu elde ederiz. Bir yıl daha bitip yeni bir yıla girdiğimiz için Peygamber efendimizin duasıyla 'Kalan ömrümü geçen ömrümden daha sağlıklı, afiyetli, huzurlu, bereketli olmasını niyaz ediyorum.' diye dua etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)