BATMAN - Batman Bölge Devlet Hastanesinde görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Sidar Öztürk, Batman Bölge Devlet Hastanesinde yılda 100 Menisküs ameliyatı yaptıklarını söyledi. Öztürk, genellikle Menisküs`ün (diz menisk travması ) halı sahalarda daha çok top oynayanlarda görüldüğünü belirterek, vatandaşların top oynarken daha dikkatli olmalarını istedi.

 

Genç insanlarda en çok spor yaralanmasına rastladıklarını söyleyen Öztürk, özellikle halı sahalarda yapılan sporların dize çok zararlı olduğunu vurguladı. Halı sahalarda oynayan gençlerin daha çok dizlerinin yaralandığını ifade eden Öztürk, \"Halı sahalarda top oynayan gençlerin dizinde en çok bağ gerilmesi ve Menisküs yaralanması yaşanıyor. Menisküs yaralanmaları ciddiden daha az ciddiye göre sıralanıyor. En sık gördüğümüz Menisküs`ler herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek olmadan ilaç tedavilerle ve istirahat ile iyileşebilen Menisküs`lerdir\" dedi.

 

Daha ciddi olan Menisküs`lerde ise, tüm ilaç ve istirahatlara rağmen hastalığın geçmediğini ifade eden Öztürk, \"Daha ciddi olan Menisküs`lerde bir veya bir buçuk aylık kontrollerden sonra tekrar değerlendiriyoruz. Eğer iyileşmemişse, ağrısı geçmemişse, günlük fonksiyonlarına geri dönememişse veya spor yapamıyorsa cerrahi müdahaleye yöneliyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca fizik tedavi, egzersiz ve ilaçlarla bekliyoruz tedavi sürecini. 3. aya rağmen halen iyileşme göremiyorsak cerrahi müdahalede bulunuyoruz. Spora dönmek isteyen gençlerde Menisküs ameliyatı mecburidir. Özellikle gençlerin, ameliyat olmamak için halı sahalarda spor yaparken dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer dikkat etmezler ise ameliyat olmak zorunda kalacaklar. Tekrar spora dönmek istiyorlarsa Menisküs ameliyatı olmak zorundalar\" ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)