DİYARBAKIR - Kalp rahatsızlığı nedeniyle Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde tedavi edilen 70 yaşındaki Ensar dede sağlığına kavuştu.

 

Hastanın koroner bypass ameliyatının başarıyla yapıldığını belirten Op. Dr. Utkan Sevük, \"Kalp sağlığı ihmale ve ertelemeye gelmez. Kalp sorunu yaşayan vatandaşlarımız, ameliyat olmak için kalp krizi geçirmeyi beklemesin. Bir süre önce 70 yaşındaki bir hastamız, göğüs ağrısı şikâyeti ile hastanemize başvurdu. Yaptığımız bir dizi tahlil ve tetkikler sonucu, koroner damarlarında tıkanıklık tespit ettik. Hastaya yapılan başarılı müdahalenin ardından hasta kurtarıldı\" dedi.

 

Kalp sağlığı ile ilgili kısa açıklamada bulunan Sevük, kalp fonksiyonlarının sekteye uğramasının, insan hayatını doğrudan etkilediğini ve zaman kaybetmeden hastanede tedavi altına alınmaları gerektiğini vurguladı.

 

Kalp krizi geçirmemiş ve kalp fonksiyonları normal olan hastalarda ameliyat riski yüzde birlerde iken, kriz geçiren ve kalp fonksiyonları azalan yani kalbin pompalama gücü azalan hastalarda ise riskin çok olduğunu ifade eden Sevük, \" Krizin büyüklüğü ve kalp fonksiyonlarındaki azalmanın derecesine göre risk faktörü, yüzde doksanlara çıkabilmekte, yani hayati tehlike arz etmektedir. Bu hastalarımızın ölüm riskindeki artışla beraber solunum cihazına bağlı kalma süresi, yoğun bakımda kalma süresi ve hastanede kalma süresi de doğal olarak artmaktadır. Üstelik bu durum, hastamızın Ameliyattan fayda görme şansını da nispeten azalmaktadır. Dolayısıyla koroner damar hastalığı olan hastalarımıza önerimiz, ameliyat kararı verilmişse bir an önce ameliyat olmalarıdır\" ifadelerini kullandı. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)