DOĞRUHABER / Mehmet Tahir Özsoy 

Dünyada ve Türkiye’de giderek artış gösteren alkol tüketimi, başta kadına şiddet, aile faciaları, ölümlü trafik kazaları ve yanı sıra uyuşturucu madde kullanımına kapı aralayarak büyük bir toplumsal çöküşe yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ise tablonun daha da ağırlaşacağına vurgu yapıldı.

ALKOLDEN DOLAYI SADECE 69 GÜNDE 92 KİŞİ ÖLDÜ

Bursa'da son 3 günde metil alkol zehirlenmesi belirtisiyle hastaneye kaldırılan 14 kişiden 3'ünün hayatını kaybetmesiyle 9 Ekim'den bu yana sahte içki kaynaklı ölüm sayısı 92'ye ulaştı.

Ülke genelinde metil alkol zehirlenmesi kaynaklı ölümlerin artışa geçtiği 9 Ekim'den bu yana hastanelere başvuran 92 kişi yaşamını yitirdi. 

9 Ekim'de İzmir'de 4 kişinin ölümüyle ülke gündemine gelen sahte alkol, aradan geçen 69 günde 14 ilde 92 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Son olarak Bursa'da sahte allkol nedeniyle gerçekleşen ölüm olayları, metil alkol tehlikesini bir kez daha hatırlattı.

Bursa'da dün ve önceki gün farklı zamanlarda alkol aldıktan sonra fenalaşan 14 kişi, Çekirge Devlet ve Bursa Şehir hastanelerine kaldırıldı, bu kişilerden Mehmet İ. (59), Ferdi N. (37) ve İrfan Ç. (39) yaşamını yitirdi. Hastanelerde tedavisi süren 11 kişiden 6'sının sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Kayseri'de 16 Kasım'da, metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle 8 gün önce hastaneye başvuran H.E, hayatını kaybetti.

Aydın'da 11 Kasım'da, metil alkolden zehirlenen Şevket Ö.Y. (48), 21 gün süren yaşam mücadelesini kazanamadı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, 9 Kasım'da sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan A.S. (52) ve B.Z. (28) öldü.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde 9 Kasım'da metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle tedavi gören Ali Yüksel, hayatını kaybetti.

Ekim ayında görülen vakalarla sahte alkol nedeniyle 69 günde İzmir'de 40, İstanbul ve Aydın'da 10'ar, Mersin'de 8, Kırıkkale'de 7, Kırklareli ve Bursa'da 3'er, Muğla, Zonguldak, Tekirdağ ve Balıkesir'de 2'şer, Samsun, Trabzon, Kayseri'de 1'er olmak üzere 92 kişi, tedavi gördükleri hastanelerde yaşamını yitirdi.

DSÖ VERİLERİ ORTAYA KOYDU: ALKOLÜN SADECE SAHTESİ DEĞİL KENDİSİ DE ÖLDÜRÜYOR!

Türkiye’de artan alkol kullanımı toplumda önemli travmalara neden oluyor. Kadına şiddet başta olmak üzere ölüme sebebiyet veren trafik kazaları, ölümlü vakalar ve alkole bağlı hastalıklar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalarda, alkol kullanım yaşının çocuk denilecek yaşa indiğine dikkat çekilerek, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ise tablonun daha da ağırlaşacağına vurgu yapıldı.

CİNAYET, BOŞANMA, EŞLER ARASI ŞİDDET VE TRAFİK KAZALARINDA YÜZDE 70 ALKOL TESİRİ

Dünya sağlık örgütünün paylaştığı bilgiler, alkol tüketiminin nasıl vahim sonuçlar doğurduğunu gözler önüne seriyor. Buna nazaran Türkiye’de alkol tüketimi ile ilgili bilgilere göre, 55 milyon yetişkinden 11 milyonu alkollü içki tüketiyor. Dünya Sıhhat Örgütü datalarına göre ise, her yıl alkol kaynaklı sıkıntılar nedeniyle 3,3 milyon insan hayatını kaybediyor. Örgütün Türkiye dâhil 30 ülkeyi kapsayan alkolün tesir yüzdesi çalışmasına göre cinayet, boşanma, eşler ortası şiddet ve trafik kazalarında yüzde 70 oranında tesirli olduğuna dikkat çekildi.

YILDA 3,5 MİLYON İNSAN ALKOLDEN ÖTÜRÜ HAYATINI KAYBEDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü datalarına göre, dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkol tüketiyor. DSÖ’nün açıkladığı bilgiler, alkol illetinden ötürü ölenlerin savaşlarda ölenlerden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Verilere göre, dünyada her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı nedenlerden ötürü hayatını kaybederken, alkolün tüm dünyada önlenebilir vefat ve yaralanmaların üçüncü temel nedeni olduğu belirtildi.

Alkolden doğan maddi ziyan alkolden elde edilen gelirden çok daha fazla olduğuna dikkat çeken DSÖ, eğitimde başarısızlık, suça eğilim, alkole bağlı sıhhat sorunları alkol kullanımıyla gerçek orantılı olarak arttığına vurgu yapıldı.