Esirler Yüksek Kurulu`ndan yapılan yazılı açıklamada, ``İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle ilgili uyarılarımız gerçek oldu. Tutuklular, İsrail hapishaneler idaresinin kimseye hesap vermeden uyguladığı sistematik cinayetleri protesto etmek için bugün, 3 gün sürecek bir açlık grevine başlama kararı aldı`` denildi.

Ceredat`ın ölümüyle İsrail hapishanelerinde hayatını kaybeden tutuklu sayısının 203`e ulaştığına işaret edilen açıklamada, Ceredat`ın ve hayatını kaybeden diğer tutukluların ölüm sebebini araştırmak üzere uluslararası soruşturma açılması, Türkiye, Mısır ve Arap Birliği`nin soruşturma sonuçlarını Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne iletmesi talep edildi.

Filistinli gruplar da Ceredat`ın ölümünü protesto amacıyla halk gösterileri düzenleme çağrısında bulundu.

İsrail basınında yer alan yorumlarda, Ceredat`ın ölümünün ardından bölgede gerginliğin daha da tırmanacağı değerlendirmeleri yer aldı.

Mecdu Cezaevi`nde 3 aydır tutuklu bulunan 30 yaşındaki Arafat Ceradat`ın dün hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Filistinli Esirler Bakanı İsa Karaki, Ceredat`ın ölümünden İsrail`i sorumlu tutmuştu.

Hamas ve İsrail arasında esir takası anlaşması gereğince serbest bırakıldıktan sonra ikinci kez tutuklanan Semir el-İsavi 218, Eymen Şeravne 150, Cafer İzzeddin ve Tarık Kadan ise 88 günden bu yana kaldıkları hapishanedeki kötü şartları protesto ederek açlık grevi yapıyor.

 Kaynak: AA