Ramallah bölgesi yakınında bulunan bir İsrail hapishanesinde tutulan ve açlık grevine başlayan 4 Filistinlinin serbest bırakılmasını isteyen Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yüzlerce Filistinli işgal kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

Polis Kudüs’teki El Aksa Cami yakınında protesto gösterisi düzenleyen Filistinlilere karşı gaz bombası ile karşılık verdi. Filistinliler Kudüs’ün yanı sıra Batı Şeria’daki birçok şehirde daha açlık grevine giden tutukluların serbest bırakılması için protesto gösterisi düzenlerken çıkan çatışmalarda düzinelerce insan yaralandı.

Tutuklulardan ikisi Samer İsavi ve Ayman Şaravna daha önce Gazze’de tutulan İsrail savaş tutsağı Galid Shalit’in serbest bırakılması karşılığında salınmıştı. Fakat İsavi daha sonra Doğu Kudüsteki evinden Batı Şeria’ya giderek serbest bırakılma koşulunu bozduğu gerekçesi ile yeniden tutuklandı. Şaravna`nın yeniden tutuklanma gerekçesi ise gizli tutuluyor.

Diğer iki tutuklu Tarık Kadan ve Cafer Ezzedin idari tutuklu statüsünde tutuluyor. Bu statü "şüphelilerin" herhangi bir hüküm olmadan ve duruşmaya çıkarılmadan belirsiz bir süre boyunca tutulabilmesini sağlıyor. Tutuklu hali de her 6 ayda bir yenilenebiliyor. İsrail ordusu bu yöntemin acil güvenlik tehditlerini önlemek ve bilgi verenleri koruma altına almak için bir yol olduğunu iddia ediyor. İsrail şu anda 178 Filistinliyi idari tutuklu statüsünde tutuyor.

İsrail Hapishane Servisi’nin aktardığı bilgiye göre tutuklular açlık grevine başladıktan sonra aileleri ile görüşme hakları da ellerinden alındı.