Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Mısır darbecisi Sisi geçen hafta Paris'teydi. Bu ziyaret sırasında Sisi'ye, Fransa'yı ziyaret eden her devlet başkanına takdim edilen ülkenin en yüksek düzeyli nişanı 'Büyük Haç' şeklindeki 'Legion d'honneur' takıldı.

Sisi onuruna bir de yemek verildi.

İşin ilginç tarafı ne yemekte ne de devlet nişanı töreninde medya yoktu. Yangından mal kaçırırcasına Sisi’ye ödül verilmesi ve Sisi’nin ağırlanması süreci Mısır medyası tarafından dünya medyasına servis edildi.

Sonrasında Fransız medyasının durumdan haberdar etmesi ile büyük bir skandal ortaya çıktı.

Soru şu: Neden? Sisi’nin ziyareti neden gizlendi.

Sisi neden evin arka penceresinden eve alınmış misafir muamelesine uğradı?

Cevabı son derece basit Fransa’da bir kısmı medya ve sosyal medya kullanıcıları hala özgürlükleri savunuyor ve diktatörlerin Fransız devleti tarafından desteklenmesine karşı çıkıyor?

TMC kanalı Sisi’nin ziyaretini eleştirdi.

Keza sosyal medyada binlerce kişi "Mısır halkına baskı politikası uygulayan Sisi’nin " Paris'te ağırlanmasına tepki gösterdi

Keza insan hakları savunucuları da sosyal ağlarda cunta şefinin ziyaretine tepki gösterdi.

Mısır'da düşünce suçu işledikleri iddiası ile 60 bin kişinin tutuklu bulunduğuna dikkati çeken sivil toplum kuruluşları, Macron'u "bir diktatörü kırmızı halı sererek karşıladı" diyerek eleştirdi.

Macron işte bu büyük tepkinin geleceğini öngördüğü için tabiri caizse Sisi’yi saraya kapıdan değil pencereden aldı ama bu haberin mısır medyasında yayınlanması ile Macron bir kez daha Fransız halkının tepkisini üzerine çekti.

PEKİ MACRON NEDEN BU MEDYA VE STK BASKISINA RAĞMEN NEDEN SİSİ’Yİ ARKA PENCEREDEN EVE ALDI?

Bu sorunun cevabını uzatmaya hiç gerek yok. Zira Sisi adeta Mısır’ın varlığını Fransız ordusuna peşkeş çekiyor.

2013 ile 2017 yılları arasında Mısır’da ciddi bir ekonomik kriz olduğu halde 1,6 milyar dolarlık askeri ve Güvenlik Ekipmanı Fransa'dan tedarik edildi

Keza 2019 yılında Mısır gibi insan hakları ihlallerinin yüksek olduğu ülkelere silah satışı ile ilgili uluslararası yükümlülüklere rağmen Fransa, Mısır'a 1,1 milyar dolarlık silah sattı.

Keza iki ülke hem Akdeniz hem de Libya meselesinde Türkiye’nin tam karşısında konumlandıkları için bir nevi Akdeniz ittifakı kurmuş durumdalar.

Tüm bunlara rağmen Fransa’da STK’ların bu ziyarete gösterdiği direnç Macron’un aslında toplumsal temsiliyet sorunu yaşadığını gösteriyor.

Zira Macron son derece düşük bir oy oranı ile (yüzde 24) 2. Tura kalmış; 2. Turdaki rakibinin ırkçı tutumundan dolayı Fransız halkının oyuna alarak başkanlık koltuğuna oturmuştu

PEKİ LEGİON D’HONNEUR NEDİR

Napolyon Bonapart tarafından 1802 yılında oluşturulmuş bir Fransız nişanıdır. Fransa her yıl insan hakları, basın özgürlüğü ve benzer çalışmalarda verilen hizmetler için 3 bin kişiye Légion d'Honneur nişanı veriyor

BU ÖDÜLÜ ALAN ÜNLÜLER

Mustafa Kemal Atatürk, Sakıp Sabancı, Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli, Beşar Esed(daha sonra iade etti) Gülsün Bilgehan, Saad Hariri, Farah Pehlevi