Türk Dil Kurumu Sözlüğünde ise spekülasyon kelimesinin anlamı; ticarette kullanım şekliyle vurgunculuk anlamına gelmektedir. Matematik alanında saptırma demektir. Felsefe alanında kurgu anlamına gelmektedir. Ekonomi alanında ise değişim anlamındadır.

Spekülasyon ne demektir?

Genelde olumsuz bir çağrışım yapan spekülasyon, bir bilgi birikimiyle fiyat değişimlerini tahmin etmeye çalışılarak yapılmasına rağmen çoğu zaman manipülasyonla karıştırılır.

Spekülasyon, mevcut piyasa yapısının değerlendirilmesi sonrasında oluşan beklentiler dikkate alınarak ve risk üstlenilerek kazanç sağlayabilme çabasıdır. Belli olan teoriler doğrultusunda tahminlerde bulunmak ve varsayımlar ortaya çıkarmak anlamında kullanılmaktadır.

Spekülasyon eylem olarak risk barındırmaktadır. Ekonomide mevcut durumun analiz edilmesinden sonra oluşturulan beklentiler dikkate alınmaktadır. Yüksek oranda risk sahiplenilmekte ve kazanç sağlayabilmek için çaba gösterilir.

Günümüzdeki durum göz önüne alınıp takip edilmekte ve ilerleyen zaman yönelik fiyat tahminlerinde bulunma durumudur. Spekülasyon doğrultusunda fiyatlarda artış veya azalış gözlemlenmektedir.

Spekülasyon ileriki dönemlerde oluşması tahmin edilen fiyat hareketlerinden kar elde etmeye çalışma biçimidir. Olması beklenen fiyat gerçekleşene kadar da sadece bir tahmin olmaktan ileri gidemez. Bu nedenle de spekülatif yatırımlar yüksek risk barındırırlar. Bu yolla çok büyük karlar sağlanabildiği gibi büyük zararlar da oluşabilir.

Piyasada spekülasyon nedir?

Borsada spekülasyon, bir hisse senedinin spot değerinde meydana gelebilecek değişimlerden hisse senedinin değerini oluşturan şirketin finansal yapısı veya büyüme potansiyellerini göz önüne alarak değil yüksek risk barındıran finansal işlemler yaparak kar almaktır.

Bu yönüyle spekülasyon “piyasanın psikolojisini tahmin etmek” olarak tanımlanabilir.

Spekülatör kime denir?

Spekülasyon yaparak kar elde eden kişilere spekülatör adı verilir. Fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışarak ve risk alarak kar elde etmeyi hedefleyen kişiler veya kuruluşlar bu kategorinin içerisine dahil olur. (İLKHA)