İSTANBUL - Mazlum-Der İstanbul şubesi ile Özbek Diasporası bir yıl önce İsveç`in Stömsund şehrinde suikasta uğrayan Özbekistanlı İslam Alimi Abidhan Kari Nazarov`un olayının aydınlatması için İsveç konsolosluğu önünde olayı protesto etti.


Kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz
Özbek Diasporası temsilcilerinden Ramazan Korkmaz yaptığı basın açıklamasında olayın bilerek ört past edildiğini vurgulayarak, \"Suikastı işlediklerini itiraf etmelerine rağmen serbest bırakıldılar. Asıl sanık Yuri Cukovsky`nin Rusya`da hapishanede olduğuna dair haberlerin kamuoyunda dile getirilmiş olmasına rağmen İsveç resmi makamlarından resmi bir açıklama bu güne kadar gelmiş değil. Nazarov`a suikast düzenleyenlerin yakalanarak mahkemede hesap vermeleri, İsveç`in tüm siyasi mültecilerin can güvenliğini temin etmek üzere tedbirler alması talep ediyoruz. Zeytinburnu`nda öldürülen 3 Çeçen`in katillerinin bulunamaması ve 2011 yılında 27 Özbek mültecinin sınır dışı edilerek ölüme gönderilmesi gibi insan haklarını hiçe sayan Türkiye uygulamaları için de tüm kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz\" dedi.


Hükümeti adalete çağırıyoruz
Basın açıklaması sonunda Mazlum-der adına konuşan Av. Arife Gökkaya hükümetin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek, \"Nazarov ve onun gibi birçok kişinin dini düşünceleri veya politikalara karşı muhalif duruşları sebebiyle göçmen, sığınmacı durumuna düşürüldüklerini biliyoruz. Burada bir kez daha Nazarov`un katillerinin bulunmasını talep ediyor, hem de Türkiye`de öldürülen Çeçenlerin katillerinin bulunmaması, 27 Özbek`in sınır dışı edilmesi gibi uygulamalara karşı duruyor, hükümetleri de adalete çağırıyoruz\" diye konuştu. (Cuma Karakoç-İLKHA)