Coronavirus (Covid-19) salgını ve aşı çalışmalarıyla ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "İlerleyen günlerde hem dünya hem de bazı şirketler aşıyla ilgili tedbirler alacaktır. Biz bugün için bir karar almıyoruz. Ama ilerde şartlar değişebilir. İlerleyen dönemde, aşı olmayanlar uçağa veya otobüse binemeyebilir” açıklaması aşının zorunlu olabileceği ile ilgili endişeleri beraberinde getirdi.

Covid-19 aşısının zorunlu olması hakkında konuşan vatandaşların bir kısmı Sağlık Bakanının sözlerini olumlu bulurken bir kısmı da ileride aşının zorunlu olabileceği ihtimaline tepki gösterdi.

Dursun Yassıkaya

“Sağlık Bakanlığının açıklamasının bilimsellikten uzak siyasi bir açıklama olduğunu düşünüyorum”

Aşının zorunlu olmaması gerektiğini söyleyen Avukat Dursun Yassıkaya, “Çünkü ne olduğu belli olmayan ve insanlar üzerinde yeterli testi yapılmayan özellikle ithal ürünlerin zorunlu tutulmasını doğru bulmam. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanının geçmişte domuz gribi aşısına göstermiş olduğu duyarlılığı ve hassasiyeti vatandaş olarak beklemenin hakkımız olduğuna inanıyorum. Bilim insanları bu salgının nisan mayıs gibi olağan şekilde seyredeceğini ve hayatın normale dönmesi konusunda bir süreç izleyeceğini ön görüyor. Normal seyrine dönebileceği birkaç yıl içinde öngörülen bir salgından dolayı insanlara böyle bir aşıyı yapmak komplo teorilerinin haklı olduğunu ortaya çıkarır. Ben Sağlık Bakanlığının açıklamasının bilimsellikten uzak siyasi bir açıklama olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Ayşe Karabalak

Aşı olmayı düşünmediğini söyleyen vatandaşlardan Ayşe Karabalak, toplum olarak birçok kişinin aşı olmayı istemediğini bu yüzden de güvenmediğini belirtti.

Mustafa Tekin

“Aşı olunursa iyi olur ancak zorunlu olmaması gerekir”

Salgının gittikçe kötüye gittiğini dile getiren vatandaşlardan Mustafa Tekin, “Aşı olunursa iyi olur ancak zorunlu olmaması gerekir. Açıkçası ne geldiğini de bilmiyoruz. İleride yerli aşımız olursa kontrollü olarak daha iyi olur.” ifadelerini kullandı.

Virüs illetinden kurtulmamız için herkesin aşı olması gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Bülent Sağlıklı, “Bu illet tüm dünyayı etkisine aldı. Aşı olmamızda yarar vardır. Aşıya güvenmekten başka çaremiz yok. Türkiye ve dünyada olanları görüyorsunuz, hastaneler dolu onun için aşı olmalıyız.” diye konuştu.

Necati Çakır

“Güvenmediği için aşı olmak istemeyenler var”

Aşının herhangi bir yan etkisi yoksa herkesin aşı olması gerektiğini belirten vatandaşlardan Necati Çakır, şunları söyledi:

Şu anda aşı güvenilir mi güvenilir değil mi? Bilemem. İlk önce devlet büyüklerimiz aşı yaptırsın. Bizde ona göre vatandaş olarak aşı yaptırırız. Sağlık Bakanın ileride aşı olmayanlar birçok yere giremeyecek sözleri yanlıştır. Bu ifadeler doğru değil. Güvenmediği için aşı olmak istemeyenler var. İlk önce aşıya güven sağlamaları lazım.

Dursun Emek

Aşının zorunlu olmaması gerektiğini ifade eden Dursun Emek, “Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulu aşı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok diyorlar. Aşının zorunlu olmaması lazım. Bakanın sözleri bir zorlama olacağını ortaya koyuyor. Bu sözlerden sonra mecburi herkes aşı olmak zorunda oluyor. Bakanın söylediklerini doğru bulmuyorum.” dedi.

Aşı olmanın tercihe bağlı olması gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Mehmet Demirel, aşıya güvenmediğini ancak devlet diyorsa gerekirse aşı yapılması gerektiğini belirtti.

Aşının zorunlu olması gerektiğini savunan vatandaşlardan Ömer İnal, “İnsanlar hastalığı birbirine dağıtmamalı. Bu yüzden aşının zorunlu olması gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Eğer aşı olmayan bazı yerlere giremeyecekse o zaman zorlama vardır”

“İlerleyen dönemde, aşı olmayanlar uçağa binemeyebilecek, otobüse binemeyebilecek” sözlerinin çok saçma olduğunu belirten Erdal Özmen, şöyle konuştu:

Bu sözlerden sonra o zaman mecbur aşı olunmalıdır. Vatandaşın bir kısmını ayırılırsa o iş yanlış demektir. Ayrıcalık yapmış olunuyor. Bu durum kargaşalara neden olacaktır. Bu uygulanırsa rezalet başka bir şey değil.

“Nush ile uslanmayanın hakkı tekrir, tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir”

Herkesin kendi isteğiyle aşıyı yaptırması gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Ahmet Karaduel, “Zorunlu, biraz katı bir tutum olur. Herkes kendi istediğini yaptırsın. Nush ile uslanmayanın hakkı tekrir, tekrir ile uslanmayanın hakkı kötektir. Vatandaş anlamıyorsa o zaman zorunlu yaptırımlar gelmelidir. Aşı olmayan ileride bazı yerlere giremeyecek sözü çok isabetlidir. Türkiye insanların sağlık ve sıhhati için bir şeyler yapıyor. Bunu reddetmenin kime ne faydası olur.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)