Esirler konusunda yaptığı araştırmalarla öne çıkan Riyad el-Eşkar, siyonist işgal rejiminin gerçekleştirdiği alıkoymaların, Filistinlilerin yaşamını yakından ilgilendiren günlük bir aktivite haline geldiğini belirtti. El- Eşkar, alıkoymaların 1948'de Filistin topraklarının işgalinden bu yana yaklaşık bir milyon Filistinliyi etkilediğini ve Birinci İntifada'dan bugüne kadar tesir alınan Filistinli sayısının 348 bine ulaştığını söyledi.
Aralık 1987'de siyonist işgale karşı başlayan Birinci İntifada'nın 33'üncü yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulunan el-Eşkar, Filistinlilerin maruz kaldığı geniş çaplı alıkoymalara rağmen siyonist işgal rejiminin Filistin halkını, topraklarını ve kutsallarını özgürleştirmek için gösterdikleri direnişi sürdürmekten caydırma hedefine ulaşamadığını vurguladı.
Esirlerin genel durumu hakkında bilgiler aktaran el-Eşkar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 1987'de patlak vererek daha sonra tüm Filistin topraklarına yayılan Birinci İntifada'dan 1994'te kadar, 210 bin alıkoyma kaydedildiğini bildirdi.
Filistin toplumunun büyük bir kısmının alıkoyma zulmünden olumsuz etkilendiğini belirten el-Eşkar, on binlerce sivilin birden fazla kez keyfi alıkoymaya maruz kaldığını, mevcut zindanlar esirlere yetmeyince siyonist işgal rejiminin yeni hapishane ve soruşturma merkezleri inşa etme yoluna gittiğini vurguladı.
Siyonist işgal rejimi, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Esirin, "israilin güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan "tutukluluk" süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Filistin resmi kaynaklarına göre siyonist işgal rejimi hapishanelerinde hâlâ 365'i "idari tutuklu" 4 bin 700 Filistinli bulunuyor. (İLKHA)