Asgari ücret, çalışanları etkilediği kadar işverenleri ve toplumun diğer tüm kesimlerini de yakından ilgilendiriyor. Her yıl asgari ücretin belli oranlarda artış göstermesine paralel olarak gıda, tekstil, ulaşım, sağlık ve konut kiralarında da yukarı yönlü artış olduğu gözleniyor.

Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Yüce tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, asgari ücretin arttırılması ile beraber işverenlere vergi veya SGK gibi alanlarda kolaylıklar tanınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Asgari ücret toplantılarının yaklaşık 7 milyona yakın asgari ücretli başta olmak üzere diğer tüm çalışanlar için büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Yüce, "Yaklaşık 7 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren asgari ücret zammı görüşmelerinin ilk toplantısı geçtiğimiz günlerde sona erdi. Asgari ücret tespit komisyonu ikinci toplantısını 15 Aralık'ta, üçüncü toplantısını ise 22 Aralık'ta yapacak. HAKSİAD olarak temennimiz toplumun her kesimini rahatlatacak bir ücret belirlenmesidir." dedi.

"Orantılı bir ücret belirlenmeli"

Belirlenecek asgari ücret ile çalışanların yanı sıra işverenlerin durumlarının da gözetilmesi gerektiğini hatırlatan Yüce, "HAKSİAD olarak taraflara çağrımız hem emekçi çalışan kardeşlerimizin ve hem de başta pandemi olmak üzere tüm krizlerin olumsuzluklarına rağmen işçi maaşlarını ödeyen işverenin haklarını da gözetecek makul bir ücretin tespit edilip üzerinde uzlaşılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Yüce, "Unutulmamalı ki asgari ücret sadece çalışanı ilgilendirmiyor. Asgari ücretteki artış domino etkisiyle ekonominin her alanını etkiliyor. Bu artış çalışan kadar işvereni de etkiliyor. İşverenin karşılayamayacağı bir ücret düzeyi belirlenirse bu durum ülke ekonomisi için hayırlı olmayacaktır. Zira mali yükün ağırlaşması yüksek maliyetlerin çıkması demek oluyor. Böyle bir durumda işveren ya işçi çıkaracak ya da işçi maliyetlerindeki artışı ürünlerine yansıtacak hatta daha kötüsü kepenk kapatmak durumunda kalacaktır." diye belirtti.

"Vergi ve SGK gibi benzeri alanlarda indirime gidilmeli"

Hükümetten beklentilerini dile getiren Yüce, "Asgari ücret artışında fedakarlıkta bulunup işverene çeşitli teşviklerde bulunması vergi ve SGK gibi benzeri alanlarda indirime gitmesi hatta gerekirse almaması. Devletin işçiden dolayı işverenden aldığını işçiye yansıtmasını bekliyoruz. Bu uygulama olursa hem tarafları memnun edecek hem de piyasaları rahatlatacaktır. Aynı zamanda ekonomi de canlanacaktır." ifadelerine yer verdi.

Çalışanların yüksek maaş istemelerinin en doğal hakları olduğunun altını çizen Yüce, "Ancak yüksek asgari maaş tabi ki tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Maaş artığında gider de aynı oranda artacaksa bu çalışan için bir anlam ifade etmeyecektir. Devletin yapması gereken aynı zamanda enflasyonu düşürüp ekonomiyi düzene sokmak. Ücreti yükseltip ertesi gün yapacağı zamlarla ya da yeni vergilerle bunu çalışanın cebinden alacaksa bizim için bu zammın reel hayatta bir karşılığı yoktur." dedi.

Yüce, "Onun için asgari ücreti belirleyen taraflar hem enflasyonu hem de işsizliği göz önünde bulundurmalı. Ekonominin, terazinin bozulmaması için doğru kararlar vermeliler. Aksi taktirde ülkemizin en önemli ekonomik sorunları enflasyon ve işsizlik daha da artacaktır." diye belirtti. (İLKHA)