Bir düğün evini basan 13 kişi, çoluk çocuk, yaşlı genç, hamile demeden tam 44 kişiyi hunharca katletti. Köyün adındaki `Bilge` ifadesinin zıddı sayılabilecek bir cehalet sonucu işlenen dehşet cinayetin izleri hâlâ dünkü gibi tazeliğini koruyor. Bu gidişle uzun süre de koruyacağa benziyor.


Katliamın ikinci yıl dönümüne sayılı günler kala yolumuz Bilge Köyü`nden geçti. “Düşmanın düşmana yapmayacağını” birbirine reva gören birinci derecedeki akrabaların geride bıraktıkları yetimlerin yürek burkan görüntüleriyle karşılaştık.

44 ÇOCUK HEM YETİM HEM ÖKSÜZ
Bilge Köyü`nde 22 hane bulunuyor. Köyün toplam nüfusu 126, bunun yarısı da 18`in altında. Bunlardan da 61 çocuktan 44`ü hem annesini hem babasını kaybetmiş. Geriye kalan 17`si ise ya annesiz ya da babasız kalmış. Katliamdan geriye kalan 61 yetim ve öksüz çocuğa ilk günlerde gösterilen ilgiden eser kalmamış, çocuklar adeta kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış. Köy Muhtarı Abdurrahman Çelebi, onlara kol kanat germiş, kendisi 9 yetim almış diğerlerini de yakın akrabalarının yanına dağıtmış.

 

KRİZDEN GÜLÜP, AĞLIYORLAR
Bu çocuklardan bir kısmı çevre köylerdeki ilköğretim okullarına gidiyorlar. Köyde ise okuyan 32 öğrenci var. Bu öğrencilerin tamamının psikolojik desteğe ihtiyacı bulunuyor. Çünkü hepsi olayın sebep olduğu psikolojik travmayı aşmamış. Köylüler çocuklara her türlü ilgiyi gösterdiklerini ancak çocukların durumunun kendilerini kaygılandırdığını söylüyor. Çocuklar; hem okulda hem de evlerinde kontrol dışı bazı davranışlar sergiliyor. Zaman zaman gereksiz yere sinirleniyor, evden çıkıp arazide başı boş dolanıyorlar. Altını ıslatanlar, sınıfta kontrol dışı gülme ve ağlama krizlerine tutulanlar var.

PSİKOLOJİK DESTEK ŞART
Annesiz-babasız bu çocuklar her ne kadar yakınlarının yanında hayatta tutunmaya çalışsalar da yapılanların yeterli olduğunu söylemek güç. Özellikle okulda bir psikolojik rehberlik öğretmeninin bulunmaması büyük bir noksanlık. Okulda görev yapan iki öğretmen var ancak onlar da aldıkları eğitim gereği psikolojik destekte yetersiz kalıyor. Köyde eğitimli yetişkin olmaması sebebiyle çoçuklar sorunlarını genellikle kendi aralarında konuşup çözüm arıyor.

18 AİLEYE MADDİ YARDIM
Olumsuz tablonun değiştirilmesi mümkün. Devlet, daha fazla ilgi göstererek minik bedenlerde oluşan hasarları giderebilir. 4 Mayısta katliamın yıl dönümünde hiç kuşku yok ki yine pek çok kişi, kurum ve kuruluş bölgeye gidecek ve olayı kınayan açıklamalar yapılacak. Ancak bu durumun tekrar etmemesi için kalıcı ve köklü çözümler üretmek şart. Bu anlamda girişim de yok değil. Devlet, olaydan hemen sonra köye yeni bir okul kazandırmış ve 18 aileye çocuklar için kullanılmak amacıyla 220 ile 450 lira arasında değişik miktarlarda aylık bağlamış.

Türkiye Gazetesi