Mardin Ovası’nda ikinci ürün olan mısırın hasadı kasım ayı ile birlikte başladı. Biçerdöverlerle biçilen mısırın atıkları da geri dönüştürülüyor. Kızıltepe’de kadınlar, hasadı yapılan tarlalara girerek mısır saplarını toplayıp kışlık yakacak için kullanıyorlar.

Topladıkları mısır koçanlarını çuvallara doldurup evlerine götüren kadınlar, mısır sapını mangal kömürü, sobada ve tandırda yakacak olarak kullandıklarını ifade ediyorlar.

Boş mısır koçanı toplayan Emine Memiş, “Sabah gelip akşama kadar mısır koçanı topluyoruz. Tandıra atıyoruz, mangala atıyoruz. Yemeği yapıyoruz bununla. Kömürden çok çok daha iyidir. Bunu doğal kullanıyoruz, sağlık için de iyidir. Parada vermiyoruz ve çok iyidir.” dedi.

Mısır koçanı toplamanın zor ve zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Memiş, çocuklarının da kendilerine yardım ettiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)