DİYARBAKIR - 2010-2011 Eğitim öğretim yılı bugün sona erdi. İlköğretim ve liselerde öğrenim gören 16 milyon 800 bin öğrenci ile 750 bini aşkın eğitim çalışanı uzun bir maratondan sonra 19 Eylül tarihine kadar tatil yapacak. Eğitim Birsen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, yılsonu değerlendirmelerde bulunarak, eğitimde yasakların halen devam ettiğine dikkat çekti.
Birçok Sorunu İçinde Barındıran Bir Yıl Oldu
Memiş, eğitimciler olarak, yeni Meclis`ten, başta sivil anayasa olmak üzere, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarına çözüm üretmesini beklediklerini söyledi. 2010-2011 eğitim öğretim yılı birçok sorunu içinde barındıran bir yıl olduğunu belirten Memiş, "YGS`de yapılan teknik hatalar ve bunun doğurduğu tartışmalar, türbanlı öğrencilere yapılan fiili saldırılar ve engellemeler, sözleşmeli öğretmenler, atama bekleyen gençler, derslik sıkıntısı başlıca sorunlar arasındaydı. Bu sorunlar sadece eğitim çalışanlarını değil, bütün bir toplumu ilgilendirmektedir" dedi.
YGS Sınavı ve Doğurduğu Tartışmalar
YGS`deki şifre iddiaları adayları tedirgin etmiş çalışma motivasyonlarını etkilediğini belirten Memiş, "Uzun bir süre kamuoyunu meşgul eden iddialar teknik hatalardan kaynaklanmış olsa dahi sistemin gözden geçirilmesi gerektiğini bize öğretmiştir. YGS`de adaya özgü kitapçık uygulamasının kaldırılması, bu tür tartışmaları da bitireceğini umuyoruz. Gençlerimizin umutlarıyla oynanmasının önündeki her türlü engelin giderilmesi bizi sevindirecektir" dedi.
Başörtülü Kız Öğrencilerin Okula Alınmaması Esef Vericidir
Başörtülü öğrencilere yönelik baskıcı tutum ne yazık ki daha da devam ettiğini ifade eden Memiş, bazı ilköğretim okullarında kız çocuklarının sırf kılık kıyafetlerinden dolayı başörtülü olarak okula alınmaması esef verici olduğunu söyledi.
Sözleşmeli Öğretmenlerin Kadroya Geçirilmesi
Uzun bir süredir tartışılan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması öğretmenlerin 4 Haziran itibarıyla kadroya geçirilmesiyle sona erdiğini belirten Memiş, "Eğitim Bir Sen olarak, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi yolundaki mücadelemiz amaçladığımız şekilde sonuçlanması bizi sevindirmiştir" dedi.
Eğitim Çalışanlarına Verilen Cezalar ve Yaşanan Sıkıntılar
Memiş sözlerini şöyle sürdürdü, "Silvan`da zor şartlar içinde görevlerini büyük bir fedakârlıkla yapan idareci arkadaşlarımıza sigortasız işçi çalıştırdıkları için yüklü miktarda tazminat davası açılması ve bunun sonucunda pek çok okul müdürünün istifa etmesi görmezden gelinemeyecek bir durumdur. Çınar`da okulların temizliği bahane edilerek idareci üyelerimizin görevden alınması, Çüngüş YİBO`da 3 üyemizin haksız bir şekilde yerlerinin değiştirilmesi ve ceza verilmesi, Çermikte öğrenci devam sorunu olduğu için öğretmenlerin ek derslerinin kesilmesi, Melik Ahmet Lisesi`nde idareci arkadaşlarımızın görevden alınması kabul edilemez uygulamalardır."
Teftiş Sistemi
Teftiş sisteminin tamamen rehberlik amaçlı olması gerektiğine değinen Memiş, "bir eğitim müfettişinin eğitimi bırakarak soruşturmalarla uğraşması doğru değildir. Rehber müfettiş uygulamasına geçilmesi ve bunun aktif bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir" dedi.
Ek Ders Ücretleri
Ek ders ücretlerinin uzun bir süredir tartışma konusu olduğunu belirten Memiş, bu konuda bakanlığın kayda değer bir adım atamaması eğitim çalışanlarını sıkıntıya soktuğunu söyledi
İnternet ve Gençlerimiz
Memiş, "İlköğretim ve lise öğrencilerinde giderek bir bağımlılık haline gelen Internet kafelerin okula yakın yerlerde açılmaması, bazı illerde belediye ve valilikler tarafından okul saatleri içinde öğrencilerin girmesinin yasaklanması gibi uygulamaların Diyarbakır için de acil olarak uygulanması gerekmektedir. Bölgemizde siyasi söylemler üzerine gündemin yoğunlaşması, gençlerin içine düştükleri ahlaki çöküntü ve hastalıklara yeterince yoğunlaşmayı engellemektedir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan koruyacak tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir" diye konuştu.
Din Eğitiminin Verilmesi
Yeni yetişen neslin dinini tam olarak özümseyebilmesi için dinimizin temel
Kaynağı olan Kuran-ı Kerim`i zamanında öğrenmesi büyük önem taşıdığına dikkat çeken Memiş, bundan dolayı ilköğretimde din eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğine değindi. Memiş, "Ayrıca camilerde açılan yaz Kuran kurslarına katılabilmek için ilköğretim 5. sınıfı bitirme şartının aranması ivedilikle kaldırılmalıdır. İlköğretim okullarında Kuran-ı Kerim`in seçmeli ders olarak okutulması din eğitimi açısından büyük önem arz etmektedir. Özellikle liselerde öğrencilerin rahat bir şekilde namazlarını kılabilecekleri mescitlerin açılması öncelikli ihtiyaçlar arasındadır. Bu konularda da yetkililerden gereken adımların ivedilikle atılmasını beklemekteyiz" dedi.
M. Salih Keskin - İLKHA