Son dönemde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi büyükşehirlerde Coronavirus'te yaşanan yoğunluk sebebiyle yeni tedbirler alınmaya başlandı.

 

Alınan kararlara göre; 65 yaş üstü vatandaşlara belli saatlerde sokağa çıkmalarına izin verilirken hafta sonları ise sabah 10.00 ile 20.00 saatleri dışında herkes için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yine kafe ve kıraathanelerin tamamen kapatılmasına karar verilirken lokantalarda ise sadece paket servis ve gel-al şeklinde satış yapılmasına izin veriliyor.

Alınan önlemler ve toplu taşımalarda yaşanan yoğunlukla ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbullular, resmi rakamlara göre 16 milyon insanın yaşadığı mega kentte toplu taşımaların yetersiz olduğunu, sosyal mesafe kuralına uyulamadığını, bu şekilde pandeminin bitmeyeceğini ifade ederek sefer sayılarının arttırılması gerektiğini vurguladılar.

Şükrü Büyükçınar

"Ne kadar az kişi sokağa çıkarsa hasta sayısı bir o kadar düşer"

Alınan kurallarla birlikte yoğunluğun biraz azaldığını söyleyen Şükrü Büyükçınar, "Sürekli olarak metrobüs kullanıyorum. Beylikdüzü'nde oturuyorum ve sürekli Zeytinburnu'na geliyorum. Fakat biraz azalma olduğunu söyleyebilirim. Belirli yaş gruplarının belirli saatlerde dışarı çıkmasının yoğunluğu azaltmada etkili olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla bir yoğunluğun olduğunu söyleyemem. Ne kadar az kişi sokağa çıkarsa hasta sayısının bir o kadar düşeceğini düşünüyorum." dedi.

Havva Yıldırım

"Hastane işlerim olmasaydı dışarı çıkmazdım"

Toplu taşımaların dolu olduğunu belirten Havva Yıldırım, "Dikkat etmeye çalışıyoruz ama hangi birine dikkat edelim. Çok kalabalık değil eskisine göre az. İnsanlar tedbirli, ben mesela hastane işlerim olmasaydı dışarı çıkmazdım. Herkes oturuyor ve aralıklarla ayakta durmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Mustafa Gülser

"Alınan önlemler geçici, bu şekilde salgının önüne geçilmez"

Araçlarda yoğunluğun hâlâ devam ettiğini vurgulayan Mustafa Gülser, "Koltuklarda boşluk bırakılması gerekirken 4 kişi dörtlü koltukta yan yana oturuyor. Bir de herkes temas halinde... ben bunu geçici bir önlem olarak görüyorum. İmkânı yok bu şekilde olmaz. Mesela metrolarda güvenlikler var ama metrobüslerde yok. Metrobüslerde güvenlik olmuş olsa sınırlama yapabilirlerdi." şeklinde konuştu.

Selçuk Kıray

"Sınırlar kapatılmadan salgın kontrol altına alınamaz"

Metrobüslerde çok sayıda yabancı uyruklu insanın olduğunu ve salgının önüne geçilebilmesi için sınırların kapatılması gerektiğini savunan Selçuk Kıray, "Bu önlemler böyle alınmaz. Yenikapı'ya gidiyorum 77 millet dolmuş buraya. Sınırları kapatacaksın. 1970 senesinde kolera çıktı. Bayrampaşa’ya giriş çıkış yasaklandı. Abimi o zamanlar askere almadılar. İstanbul’dan asker almadılar ve şehre giriş çıkışlar yasaklandı. Yine yasaklanması gerekir. Çünkü valizini alan geliyor." ifadelerini kullandı.

Cuhena

"Hastalık bu şekilde bitmez"

İstanbul'da ikamet eden yabancı uyruklu Cuhena ise, "Her gün işe gidiyorum ve araçlarda herkes ayakta. 35-40 insan araçlarda hep ayakta... bu nedenle virüs hiç bitmez. Kimse korunmuyor, bir şeyler yapmıyorlar. Araçtaki koltuklar dolu. Bence hastalık hiç bitmez burada." dedi.

Ekrem Demir

Vatandaşlardan Ekrem Demir ise, "Metrobüsle geldim gayet güzeldi. Ayaktaki yolcu sayısı 5-6’yı geçmezdi. Birkaç koltuk da boştu. Sosyal mesafe gayet güzeldi. Minibüs ve otobüslere binmediğim için yorum yapamayacağım." diye konuştu.

 

 

Taner Babayiğit

"Ya ek sefer koyacaklar ya da insanlar böyle iç içe binip gidecekler"

Beylikdüzü son duraktan bindiği için yer bulabildiğini ancak belli bir yerden sonra metrobüslerin tam kapasite dolduğunu söyleyen Taner Babayiğit, "Beylikdüzü'nde bindiğimde araç boştu. Ama Avcılar'a kadar ana baba günü gibiydi. İnsanlar neden böyle yapıyor bilmiyorum. Hepsi dolu. Ek sefer koyacaklarını söylemişlerdi ama yapmamışlar. Ben oturarak geldim ama kapılara kadar doluydu. Ne olacak, nereye kadar gidecek bu bilmiyorum. Mesafe falan yok kapılara kadar dolu. Mecburen biniyoruz. Ya ek sefer koyacaklar ya da insanlar böyle iç içe binip gidecekler. Bu şekilde Coronavirus de bitmez." diye konuştu.

Serkan Kamacı

"Sefer sayıları arttırılırsa bu sorunun çözüleceğine inanıyorum"

"Sosyal mesafeye dikkat edilmediğinin en büyük örneği şu an arkamızdan gelip geçen insanlardır" diyen Serkan Kamacı şu ifadeleri kullandı:

Söylenenler ne kadar doğru bilmiyorum ama metrobüslerimiz ve otobüslerimiz garajlarda tutuluyor, kullanılmıyor. Sefer sayılarının azaldığı iddia ediliyor. Bu söylediklerimiz eğer doğruysa çok yanlış. Devletimiz sağlığımız için güzel önlemler alıyor ama buna ne kadar uyuyoruz. Herkesin işi gücü var mecburen kullanıyoruz. Metrobüs tıklım tıklımdı. Ya metrobüs seferleri çoğaltılacak ya da küçük esnafa destek olunarak kepenk kapatılacak. Fabrikaları, işyerlerini kapatamazsın yani ekonomiyi durduramazsın. Sefer sayıları arttırılırsa bu sorunun çözüleceğine inanıyorum.

Nazlı Dilbaz

"Otobüslerde mesafeye dikkat ediliyor ama metrobüs de çok kalabalık oluyor"

Metrobüsü çokça kullandığını ve gördüğü kadarıyla halkın maske kullanımına dikkat ettiğini belirten Nazlı Dilbaz, "Benim gördüğüm kadarıyla maskelerini takıyorlar. Çok fazla kalabalık olduğunu da hiç görmedim. Şimdi metrobüse bineceğim... yoğun bir saat... bakalım ne olacak. Otobüslerde mesafeye dikkat ediliyor ama metrobüs de çok kalabalık oluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)