Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekim zamanı gelmesiyle çiftçilerin de telaşı başladı.

 

Sabahın ilk ışıklarıyla modern traktörlerle topraklarını süren çiftçiler, akşam karanlık çökünceye kadar bu mesaisine devam ediyor.

Mibzerlere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğdayı bereketli toprağın bağrına bırakan çiftçiler, tohumların su ve Mezopotamya’nın sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşması bekliyor.

Haşere ve yabancı otlara karşı ara ara tarla ilaçlanırken, başak veren buğdayın hasadı biçerdöverlerle yapılıyor.

“Yüksek girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürüyor”

Ancak son yıllarda iyice artan girdi maliyetleri, çiftçileri kara kara düşündürüyor. Gübre, tohum, mazot ve ilaçlama gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı zor günler geçiren çiftçiler, topraklarının çoraklaşmaması için ürün ekmekten başka çarelerinin olmadığını söylüyor. 

Tarımda kullanılan ürünlerin pahalılığı ve DEDAŞ’ın yüksek elektrik faturaları çıkartmasının yanında ekilen ürünün fiyatının düşük olması maliyetini karşılamadığını belirtiyorlar. 

Mehmet Tunç

“DEDAŞ kabarık fatura çıkartıp devletten yüzde 55’i alırken bizden de ‘ne alsak kârdır’ diyor”

Buğday ekimine başlayan Kızıltepe Kengerli Köyü Muhtarı Mehmet Tunç, İLKHA muhabirine, çiftçiler olarak durumlarının çok kötü olduğunu söyledi.

50 yıldır çiftçilikle uğraştığını söyleyen Tunç, “Şu an çiftçi toplumun en perişan kesimidir. Yiyecek ekmeği kalmamış. Bankadan gübreye, ilaçta mazota kadar herkese borçlu olmuş durumda. DEDAŞ meselesi de ayrı bir dert. Bana 100 dönüm için 80 bin TL fatura göndermişler. Tarladan 80 bin TL çıkmamış ki DEDAŞ’a vereyim. Kabarık fatura çıkartıp devletten yüzde 55’i alıyorlar, sonra da bizden de ‘ne alsak kârdır’ diyorlar. 100 dönemde 5-6 bin TL mazot gidiyor, gübre, tohum, ilaçlama derken 50 TL’ye kadar masraf gidiyor. Tabi buna bir de DEDAŞ’ın kabarık faturası da eklenince bize bir şey kalmıyor. Durumumuz şu an budur. İnşallah düzelir diyoruz ama pek umut yok.” diye konuştu.  

“Hasat dönemi haziranda”

Buğday ekimini yapan çiftçilerden Mikail Öz ise “Buğday ekiyoruz ama durumumuz iyi değil. Tohum pahalı, gübre pahalı, elektrik pahalı, her şey çok pahalı... Buğday, mısır ve pamuk ekiyoruz. Şimdi ise buğday ekiyoruz. Haziran ayında da hasat dönemi başlayacak ve biçerdöverlerle biçeceğiz. İnşallah maliyetini karşılar diye umuyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)