SES Diyarbakır Şubesi, Anadolu Sağlık-Sen Diyarbakır İl Temsilciliği, Mil Sağlık-Sen Diyarbakır İl Temsilciliği tarafından, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için ortak basın açıklaması düzenlendi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi avlusunda yapılan açıklamayı Başhemşire Betül Aydın okudu.
Türkiye'de Covid-19 ile mücadelede büyük bir fedakârlık göstererek özveri ve gayretle mücadele eden sağlık çalışanlarının büyük sorunlar yaşadığını belirten Aydın, birçok sağlık çalışanının virüse karşı mücadelede üstün gayret gösterdiğini söyledi.
İlk zamanlarda sağlık çalışanlarına verilen destek söylemleri ve açıklamalarının, yapılan kampanya ve iyi niyet göstergelerinin son bulduğunu ifade eden Aydın, "Sağlık çalışanlarına sağlanan yurt hizmeti ve tavan ek ödeme sistemi sona erdirilmiştir. Son yayınlanan 3 aylık uzatma Döner Sermaye Ek Ödeme Genelgesi ile çalışanlar arasında haksızlık yapılmıştır. Güvenlik, otomasyon temizlik ve klinik destek personeli çalışanlarımız göz ardı edilmiştir. Geçen süre zarfında pandemi tüm şiddeti ile yaşanırken çok sayıda sağlık çalışanı virüsten dolayı yaşamını yitirmiş ve büyük çoğunluğu tedavi görmüştür. Tedavisi ve karantinası tamamlanmadan göreve başlatılanlar olmuştur. Yoğun çalışma temposu, ağır iş yükü ve keyfi idari yaklaşımlar çalışanları ciddi şekilde yıpratmıştır. Çalışma ortamı ve çalışma koşullarında yaşanılan olumsuzluklar çözümsüz bırakılmıştır." dedi.
"Sağlık çalışanlarımız büyük bir bunalım yaşıyor"
Sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti hatırlatan Aydın, "Vergi dilimleri, eriyen maaşlar, düşen alım gücü, yetersiz sağlık çalışanı sayısı, artan iş yükü, liyakatten yoksun idari yaklaşımlar, ek gösterge ve yıpranma payında sağlık çalışanları arasında ayrımcılık, idareciler tarafından kişiye göre yapılan keyfi muameleler ve uygulamalar, kurum içi ve il içi yapılan haksız görevlendirmeler, mobbing ve baskılar, kaldırılan izinler ve hemen hemen her gün sağlık çalışanlarının Covid-19’a bağlı olarak yaşamını yitirmesi ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet nedeniyle sağlık çalışanlarımız büyük bir bunalım yaşıyor. Bundan dolayı moral ve motivasyonları oldukça düşmüştür." ifadelerini kulandı.
Pandemi başladıktan sonra idari alanda ve geri planda görevlendirilen hemşirelerden dolayı servis ve yoğun bakım ünitelerinde ciddi hemşire açığının oluştuğunu savunan Aydın, diğer branşlardan hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesi ile görevlendirilmelerin sağlandığını belirtti.
Aydın, "Bu hususta özellikle Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlükleri ve Alt Birimlerinin DMK 10'uncu maddesinde yer alan 'Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun ve diğer mevzuatta belirtilen esaslar içinde kullanır' hükmü doğrultusunda hareket etmesini istiyoruz." diye belirtti.
"Bizim de bir dayanma gücümüz olduğu unutulmamalıdır"
Sağlık çalışanlarının yaşadığı olumsuzlukların görmezden gelindiğine dikkat çeken Aydın, "Bizim de bir dayanma gücümüz olduğu unutulmamalıdır. Bu hususlarda şu ana kadar alınan önlemlerin ve yapılan uygulamaların yeteri kadar çözüm sağlamadığı açıktır.
Sağlık çalışanları olarak bölük pörçük bir gelir sisteminden ziyade insan onuruna yakışır düzeyde tek kalemde tek maaş bir ücret, uygun çalışma ortamı ve çalışma koşulları, kurumlarımızda açıklık ve şeffaflık, çalışanlar arasında adalet ve yöneticilerde liyakat istiyoruz. Bugün burada farklı sendika mensupları olarak hep birlikte kahraman sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden gelen Sağlık Bakanlığını alkışlıyoruz." dedi. (İLKHA)