BİNGÖL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nce \"Suni tohumla uygulama\" projesi hayata geçirilecek. Suni tohumlama sayesinde hem hayvanlardan daha fazla verim elde edilecek, hem de adaptasyonu yüksek kültür ırk hayvanlar elde edilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, Proje ile Bingöl ve ilçelerinde hayvancılığı geliştirmek, istihdamı arttırmak, çiftçi gelirlerine katkı sağlamak ve genetik kapasitesi yüksek tohumun kullanılmasının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi.
Suni tohumlamada genetik kapasitesi yüksek tohumların temin edilerek kullanılmasını planladıklarını belirten Ildız, suni tohumlamanın hayvan ıslahında en önemli ve en kolay yöntem olduğunu ifade etti.
\"10 bin büyükbaş hayvana suni tohumlama yapılacak\"
Suni tohumlama ile kolayca bulaşabilen bruccellosis ve leptosprosis gibi birtakım hastalıkların bulaşmasının önlenebildiğini ifade eden Ildız, şunları söyledi: \"Ayrıca bu hastalıklardan bruccellosis zoonoz bir hastalık olup insanlarda ciddi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Suni tohumlamada yüzde 50 anneden yüzde 50 babadan gelen verim özellikleri ile 9-10 yıl içerisinde saf ırklara yakın genetik özelliğe sahip hayvan ırkları meydana gelebilmektedir. Bingöl`de yerli ırk tosunlarda ortalama karkas ağırlığı 150-190 kilogram arasında iken suni tohumlama yapılan yerli ırk tosunlarda bu ortalama 240-270 kilogram arasında olmaktadır. Suni tohumlama sayesinde hem vatandaşlar, hayvanından daha fazla verim elde etmekte hem de adaptasyonu yüksek kültür ırk hayvanlar elde edilmektedir. Bingöl ve ilçelerinde 10 bin büyükbaş hayvana suni tohumlama yapılmasını planlıyoruz. Tüm teknik hizmetler müdürlüğümüz tarafından yürütülecek. Suni tohumlama yapmak isteyenler projeden yararlanabilecek\" dedi. (Nihat Kanat - İLKHA)